Szparagi w cieście francuskim
SKŁADNIKI: ( 10 porcji ) 1 porcja = 170 kcal
- opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g )
- 100 g szynki parmeńskiej
- 80 g tartego żółtego sera
- 20 szt. zielonych szparagów
- żółtko
- łyżka mleka
1. Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów.
2. Na każdy kawałek ciasta kładziemy pół plastra szynki parmeńskiej, dwa szparagi i posypujemy tartym serem.
3. Dwa przeciwległe boki łączymy ze sobą.
4. Smarujemy ciasto żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół i piec 20 min.
6. Podawać na ciepło lub na zimno.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Szparagi
• kalorie: 64 • masa: 320 • białka: 7.04 • tłuszcze: 0.38 • węglowodany: 12.42
Ciasto francuskie
• kalorie: 1150 • masa: 275 • białka: 15.68 • tłuszcze: 79.75 • węglowodany: 99
Ser Gouda
• kalorie: 285 • masa: 80 • białka: 20 • tłuszcze: 21.6 • węglowodany: 1.76
Szynka parmeńska
• kalorie: 135 • masa: 100 • białka: 26 • tłuszcze: 3 • węglowodany: 1
Żółtko jaja kurzego
• kalorie: 63 • masa: 20 • białka: 3.1 • tłuszcze: 5.6 • węglowodany: 0.06
Podsumowanie:
• kalorie: 1697 • masa: 795 g • białka: 71.82 g • tłuszcze: 110.33 g • węglowodany: 114.24 g