Szparagi uczta smakosza
Asparagus a gourmet feast.
Składniki.
50 dag szparagi białe
2 piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
10 dag mozzarella
sól
cukier
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleko
0,5 szklanki wywaru ze szparagów
1 łyżka świeżej bazylii
Wykonanie.
Szparagi obrać dokładnie . Gotować 15 minut w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Osączyć, pozostawić wywar. Piersi z kurczaka, przekroić wzdłuż, rozklepać przez folię, przyprawić. Usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Na każdym plastrze rozłożyć szparagi, zwinąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Z masła, mąki, mleka i wywaru ze szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut. Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka ciemnych winogron.