Szparagi pieczone z szynką
Jestem już prawie tydzień poza domem i zatęskniłam za swoim jedzonkiem. Tuż przed wyjazdem zrobiłam na śniadanie szparagi pieczone z szynką i jajkiem w koszulce. Dla przypomnienia, póki jeszcze szparagowy czas trwa - być może zaserwujecie takie samo śniadanie swoim bliskim? Mówię Wam pycha:-) A ja pozdrawiam serdecznie z Krynicy Zdrój:-)!
Składniki (na 1 osobę):
- 3 szparagi,
- 3 plastry szynki suszonej dojrzewającej,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, cukier, ocet.
Przygotowanie:
Obciąć zdrewniałe końcówki szparagów i 4 minuty obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wystudzić. Każdego szparaga owinąć paskami szynki i zapiec do zrumienienia w 180 stop. C. W tym czasie zagotować wodę w garnku z 1 łyżką octu. Jajko wbić do miseczki i kiedy woda się zagotuje (mieszać łyżką, aby powstał wir) wlać jajko. Gotować 3-4 minuty, aż całe białko będzie ścięte. Wyłożyć upieczone szparagi, na wierzchu położyć jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Można jako przegryzkę podać same szparagi z szynką.