Szparagi na maśle z szynką

Szparagi na maśle z szynką

To była kolacja zero waste ;)

Prosty przepis, niemalże trzyskładnikowy (szparagi, szynka kanapkowa, czosnek), ale wyszło tak pysznie, że podzielę się przepisem :)  Mały być szparagi ze swojską bułką tarta (która się skończyłą jak się okazało)  a wyszło prawie elegancko ;)

Przepyszna kolacja w 10 min.

Zdjęcie - Szparagi na maśle z szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 1 pęczek szparagów (zielonych)

- 4-5 plastrów szynki kanapkowej

- 1 ząbek czosnku

- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (wędzona optymalnie)

- szczypta curry

- pieprz grubo mielony + ew. czosnek suszony płatki do posypania,

- 1 łyżka masła + 1-2 łyzki oleju do smażenia

- 3/4 łyżki soli + 1/3 łyżki cukru do gotowania szparagów

 

Przygotowanie:

Szparagom odłamać końcówki (szparag "wie" w którym miejscu ma się złamać) zagotować we wrzącej osolonej  i posłodzonej wodzie. Czas gotowania jest uzależniony od grubości szparagów - trzeba liczyć tak pomiędzy 5-8 min.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać paprykę słodką i szczyptę curry. Dodać pokroja w kostkę szynkę. Podsmażyć. Do szynki dodać szparagi delikatnie zamieszać.

Gotowe :)

Wyłożyć na talerze. Posypać świeżo (grubo) mielonym pieprzem i płatkami suszonego czosnku.

 

[takie szparagi zaserwowane z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami  to z kolei przepyszny obiad]

 

Smacznego!

 

Czas przygotowania: 10 min.

Ilośc porcji: 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów