Szparagi na maśle z szynką
To była kolacja zero waste ;)
Prosty przepis, niemalże trzyskładnikowy (szparagi, szynka kanapkowa, czosnek), ale wyszło tak pysznie, że podzielę się przepisem :) Mały być szparagi ze swojską bułką tarta (która się skończyłą jak się okazało) a wyszło prawie elegancko ;)
Przepyszna kolacja w 10 min.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów (zielonych)
- 4-5 plastrów szynki kanapkowej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (wędzona optymalnie)
- szczypta curry
- pieprz grubo mielony + ew. czosnek suszony płatki do posypania,
- 1 łyżka masła + 1-2 łyzki oleju do smażenia
- 3/4 łyżki soli + 1/3 łyżki cukru do gotowania szparagów
Przygotowanie:
Szparagom odłamać końcówki (szparag "wie" w którym miejscu ma się złamać) zagotować we wrzącej osolonej i posłodzonej wodzie. Czas gotowania jest uzależniony od grubości szparagów - trzeba liczyć tak pomiędzy 5-8 min.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać paprykę słodką i szczyptę curry. Dodać pokroja w kostkę szynkę. Podsmażyć. Do szynki dodać szparagi delikatnie zamieszać.
Gotowe :)
Wyłożyć na talerze. Posypać świeżo (grubo) mielonym pieprzem i płatkami suszonego czosnku.
[takie szparagi zaserwowane z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami to z kolei przepyszny obiad]
Smacznego!
Czas przygotowania: 10 min.
Ilośc porcji: 2