Szparagi i quinoa z patelni
Kasza quinoa, komosa ryżowa, warto się nią zainteresować, bo jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest doskanałym produktem prozdrowotnym. Może być znakomitym elemetem zdrowej diety. Komosa z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki. Idealna do dań na słodko jak i do wytrawnych. Zapraszam na pyszny obiad z komosą w roli głównej. Już sama quinoa jest wyjątkowo smaczna, a w towarzystwie delikatnych zielonych szaparagów i z chrupiącymi ziarenkami czerwonego pieprzu to super propozycja na majowy lekki, zdrowy posiłek.
Składniki na 2 porcje:
125 g quinoa
275 ml bulionu warzywnego
500 g zielonych szparagów
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżka oleju
szczypta brązowego cukru
płatki chilli, sok z limonki
szczypiorek
40 g sera feta
sól
Wykonanie:
- quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku sokiem z limonki
- zielone szparagi umyć i odłamać dolne zdrewniałe końce. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szparagi. Oprószyć cukrem, posolić, przykryć i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę quinoa i przesmażyć razem kilka minut
- podawać z roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem i pokruszonym serem feta. Posypać szczypiorkiem