Szaszłyki z indyka
Przy tym przepisie zbytnio rozpisywać się nie trzeba. Moją autorską maryntę wmasowałem porządnie w indyczą pierś, nabiłem na patyk i podałem z warzywami, które akurat miałem pod ręką. Potem hop do piekarnika lub na grilla i banalny obiad gotowy. Zdrowy, kolorowy i szybki w przygotowaniu. Aha, oczywiście dobry sos do szaszłyków jest niezbędny. Tutaj postawiłem na czosnkowy, ale zachęcam również do zapoznania się z innymi sosami z tego przepisu (klik). Myślę, że na nadchodzący słoneczny weekend, zachęcający do grillowania, będą jak znalazł. ;)
*
SKŁADNIKI
na 24 szaszłyki
Szaszłyki:
- 1 kg piersi z indyka
- 500 g pieczarek
- 4 czerwone cebule
- 2 papryki
- 1 cukinia
Sos czosnkowy:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
* PRZYGOTOWANIE Szaszłyki Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum pół godziny.
Warzywa umyj i pokrój na cząstki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj mięso oraz przygotowane warzywa. Szaszłyki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w 220°C lub połóż na rozgrzanym grillu. Pamiętaj, żeby szaszłyki w trakcie pieczenia obrócić.
Sos czosnkowy Ząbki czosnku zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Wymieszaj je z jogurtem. Dodaj paprykę oraz przypraw solą i pieprzem do smaku.
*