Szaszłyki z cukinii

Szaszłyki z cukinii

Zdjęcie - SZASZŁYKI Z CUKINII  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pogoda dopisała więc czas na grilla i na cukinię moje jedno z ulubionych warzyw, jest mało kaloryczna i wspomaga przemianę materii i jem ją cały sezon :-) a raczej cały rok :-)

Marynata:

1/2 SZKLANKI OLIWY Z OLIWEK

1 ŁYŻKA MUSU CZOSNKOWEGO

1 ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO

2 ŁYŻKI MIODU

1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON

1/2 STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ


2 DUŻE CUKINIE

2 DUŻE PIECZARKI

125 g SERA MOZZARELLA (pokroić na plasterki)


Do miski wlej oliwę, ocet balsamiczny, płynny miód, musztardę, czosnek oraz zetrzyj gałkę dodaj jeszcze odrobinę soli i wymieszaj składniki. Cukinię umyj, osusz i potnik w plastry w poprzek włóż do marynaty na noc. Następnego dnia przed pieczeniem Układaj na desce po plasterku boczku na to cukinia ser żółty lub mozzarella kawałek pieczarki i znowu boczek , zwiń - nabij na szpikulec do pieczenia i tak do końca. Nakładając na szpikulec układaj ciasno gdyż mogą się rozwijać podczas pieczenia lub dodatkowo zepnij wykałaczką. Piec na rumiano na kratce grilla lub w piekarniku do zrumienienia się boczku.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - SZASZŁYKI Z CUKINII  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów