Szaszłyki z cukinii
Pogoda dopisała więc czas na grilla i na cukinię moje jedno z ulubionych warzyw, jest mało kaloryczna i wspomaga przemianę materii i jem ją cały sezon :-) a raczej cały rok :-)
Marynata:
1/2 SZKLANKI OLIWY Z OLIWEK
1 ŁYŻKA MUSU CZOSNKOWEGO
1 ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO
2 ŁYŻKI MIODU
1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
1/2 STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
2 DUŻE CUKINIE
2 DUŻE PIECZARKI
125 g SERA MOZZARELLA (pokroić na plasterki)
Do miski wlej oliwę, ocet balsamiczny, płynny miód, musztardę, czosnek oraz zetrzyj gałkę dodaj jeszcze odrobinę soli i wymieszaj składniki. Cukinię umyj, osusz i potnik w plastry w poprzek włóż do marynaty na noc. Następnego dnia przed pieczeniem Układaj na desce po plasterku boczku na to cukinia ser żółty lub mozzarella kawałek pieczarki i znowu boczek , zwiń - nabij na szpikulec do pieczenia i tak do końca. Nakładając na szpikulec układaj ciasno gdyż mogą się rozwijać podczas pieczenia lub dodatkowo zepnij wykałaczką. Piec na rumiano na kratce grilla lub w piekarniku do zrumienienia się boczku.
Smacznego