Szarlotka z papierówek
Pyszna, jesienna szarlotka z pierwszymi jabłkami, wyjątkowo delikatna i aromatyczna. Ciasto bardzo efektowne, sprawdzi się na jesienny deser na ciepło i na zimno. Jeżeli przygotujemy dla gości, możemy dodać sos waniliowy, owocowy, lub gałkę lodów śmietankowych. Bardzo polecam i życzę miłego weekendu
Składniki na ciasto
- 370 g mąki pszennej ( około 3 szklanki )
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 700 g jabłek ( waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych )
- 70 g pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki cukru