![Zdjęcie: Szarlotka najlepsza Zdjęcie - Szarlotka najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/406372.jpeg)
Delikatna szarlotka z kawałkami jabłek, zatopionych w cieście biszkoptowym z cynamonem i aromatem cytryny. Ciasto na każdą, zwykłą i niezwykłą okazję. Na pewno sprawdzi się, jako dodatek do aromatycznej kawy lub na piknikowe, słoneczne popołudnie w miłym towarzystwie ?
Zobacz również przepis na
ciasto z jabłkami – prosty przepis
i przepis na
lekkie ciasto z jabłkami
![Zdjęcie: Szarlotka najlepsza Zdjęcie - Szarlotka najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/406370.jpeg)
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 160 g miękkiego masła + łyżeczka masła do smażenia jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 większe jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
- 3 mniejsze jabłka, obrane i pokrojone na mniejszą kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Pokrojone w kostkę jabłka smażę ma maśle z dodatkiem cynamonu, do czasu, kiedy lekko zmiękną i odparują wodę. Gotowe jabłka odstawiam.
Miękkie masło ucieram z cukrem, kolejno dodaję żółtka i nadal ucieram masę na puszysty krem.
Dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt z cytryny. Wszystko delikatnie mieszam na małych obrotach.
Białka ubijam z solą na sztywną pianę i stopniowo dodaję do masy maślanej. Całość ponownie mieszam.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm, wykładam papierem do pieczenia.
Mniejszą połowę masy, przelewam na dno foremki, następnie daję przesmażone jabłka i drugą część ciasta. Szarlotkę piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia ?
Smacznego ?
![Zdjęcie: Szarlotka najlepsza Zdjęcie - Szarlotka najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/406371.jpeg)
![Zdjęcie: Szarlotka najlepsza Zdjęcie - Szarlotka najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/406369.jpeg)