Szarlotka najlepsza

Szarlotka najlepsza
Zdjęcie - Szarlotka najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDelikatna szarlotka z kawałkami jabłek, zatopionych w cieście biszkoptowym z cynamonem i aromatem cytryny. Ciasto na każdą, zwykłą i niezwykłą okazję. Na pewno sprawdzi się, jako dodatek do aromatycznej kawy lub na piknikowe, słoneczne popołudnie w miłym towarzystwie ? Zobacz również przepis na ciasto z jabłkami – prosty przepis i przepis na lekkie ciasto z jabłkami 

Zdjęcie - Szarlotka najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                                       Składniki
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g miękkiego masła + łyżeczka masła do smażenia jabłek
  • 1/2  szklanki cukru
  • 4 większe jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
  • 3 mniejsze jabłka, obrane i pokrojone na mniejszą kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Pokrojone w kostkę jabłka smażę ma maśle z dodatkiem cynamonu, do czasu, kiedy lekko zmiękną i odparują wodę. Gotowe jabłka odstawiam. Miękkie masło ucieram z cukrem, kolejno dodaję żółtka i nadal ucieram masę na puszysty krem.  Dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt z cytryny. Wszystko delikatnie mieszam na małych obrotach. Białka ubijam z solą na sztywną pianę i stopniowo dodaję do masy maślanej. Całość ponownie mieszam.  Dno tortownicy o średnicy 22 cm, wykładam papierem do pieczenia.  Mniejszą połowę masy, przelewam na dno foremki, następnie daję przesmażone jabłka i drugą część ciasta. Szarlotkę piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia ? Smacznego ?

Zdjęcie - Szarlotka najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów