Szarlotka najlepsza
Delikatna szarlotka z kawałkami jabłek, zatopionych w cieście biszkoptowym z cynamonem i aromatem cytryny. Ciasto na każdą, zwykłą i niezwykłą okazję. Na pewno sprawdzi się, jako dodatek do aromatycznej kawy lub na piknikowe, słoneczne popołudnie w miłym towarzystwie ?
Zobacz również przepis na ciasto z jabłkami – prosty przepis
i przepis na lekkie ciasto z jabłkami
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 160 g miękkiego masła + łyżeczka masła do smażenia jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 większe jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
- 3 mniejsze jabłka, obrane i pokrojone na mniejszą kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli