Syrop z szyszek sosnowych

Może nie zdążyliście nastawić syropu z pędów sosny, a mimo to chcielibyście zrobić piniowy syrop. Dobry na kaszel, grypę itd. No to macie jeszcze jedną szansę. :-) Wystarczy, że zbierzecie młode sosnowe szyszki. Następnie trzeba je pokroić, wyrzucając "dupki", które ponoć mogą spowodować, że smak syropu będzie z nutą goryczy. I wsypać do wyparzonego, suchego słoja, przesypując cukrem w proporcjach 1:1 (na 1 kg szyszek 1 kg cukru). Górna warstwa cukru powinna być grubsza. Słój należy lekko zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce. Syrop będzie się zbierał przez 15 dni, po kolejnych 15 dniach trzeba go zlać do butelek. Przez te pierwsze dwa tygodnie codziennie trzeba słojem potrząsać. 
To będzie pyszne lekarstwo na przeziębienia, na chore gardło. Ale my oczywiście lubimy go próbować bez okazji. :-) Jest dla nas ulubionym dodatkiem do waniliowych lodów. :-) 
Zdjęcie - Syrop z szyszek sosnowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
 
Zdjęcie - Syrop z szyszek sosnowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Syrop z szyszek sosnowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy