Syrop z pędów sosny

Dziś podaję Wam prosty i błyskawiczny przepis na syrop z pędów sosny, syrop na różnego rodzaju  dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi. W tym roku wiosna jest przepiękna i upalna więc przyroda pędzi jak szalona i można było przegapić najlepszy moment na zebranie pędów, pewnie w większości rejonów Polski to już ostatnie dni na zrywanie odpowiednich pędów. Warto więc wybrać się jak najszybciej do lasu! Poprzedni przepis, który znajdziecie tutaj jest klasycznym przepisem przygotowywanym na „surowo” bez żadnej obróbki termicznej w takim syropie zachowane są wszystkie cenne lecznicze składniki, ale żeby nadawał się do spożycia, trzeba poczekać kilka tygodni.

Dzisiejszy syrop przygotujecie w godzinę i od razu można go zażywać w razie bólu gardła 🙂 Do tego przepisu można użyć kwiatów żeńskich, jaki i męskich, ale najlepiej, żeby żeńskich była przewaga, poniżej rysunek z zaznaczonymi kwiatami męskimi i żeńskimi. Przygotowanie sprowadza się do przejrzenia pędów i usunięcia ewentualnych owadów, rozdrobnienia i umieszczenia w garnku,  następnie całość zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut. Syrop właściwie jest już gotowy do zastosowania, poniżej przeczytacie szczegóły przygotowania. Oczywiście trzeba mieć świadomość, że syrop przygotowany w ten sposób będzie miał mniej właściwości leczniczych, ale niektórzy stosują go od lat i są  bardzo zadowoleni z efektów leczniczych. Są również tacy, którzy zdecydowanie wolą ten przepis od klasycznego, ponieważ jest to syrop gotowany, czyli pasteryzowany i nie ma tu ryzyka, że się zepsuje. Najlepiej spróbujcie jednej i drugiej wersji i zdecydujcie, która mikstura będzie dla Was lepsza 🙂

Syrop z pędów sosny Rodzaj Napoje Gotowanie 1 hour Autor AnnaSkładniki
  • 300 g pędów sosny
  • 500 ml wody
  • 300 g cukru trzcinowego
Instrukcja
  1. Zrywamy pędy sosny nieprzekraczające 12 cm (żeńskie) jak również kwiaty męskie z pyłkiem. Pędy należy oczyścić z owadów przed gotowaniem nie myjemy ich! Po oczyszczeniu wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez około 45 minut, pod przykryciem na średnim ogniu.

  2. Następnie przecedzamy uzyskany syrop przez gęste sito lub gazę, syrop przelewamy do garnka do którego dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy, trzymamy na ogniu około 15 minut mieszamy, aby cukier dokładnie rozpuścił się.

  3. Gorący syrop przelewamy do czystych wyparzonych buteleczek lub słoiczków i od razu zakręcamy, stawiamy do góry nogami na 10 minut, aby nakrętki dobrze złapały. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

  4. Na zdrowie!

  5. Dawkowanie:

    Dorośli 3-4 x dziennie po 1 łyżce

    Dzieci 3 x dziennie po łyżeczce

Notatki

Po przegotowaniu takiej ilości pędów i odparowaniu, wyszło mi 400 ml gotowego syropu.

Zdjęcie - Syrop z pędów sosny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Syrop z pędów sosny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zimowa herbata z rumem
1

Zimowa herbata z rumem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brukselka curry – szybka i smaczna
2

Brukselka curry – szybka i sma…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Korzenne ciasto z jabłkami
2

Korzenne ciasto z jabłkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Grzaniec z wina śliwkowego

Grzaniec z wina śliwkowego

food² food²
Food Square

Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie

Chlebowe bułeczki cynamonowe w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rozgrzewająca herbata z czerwonym winem
1

Rozgrzewająca herbata z czerwo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fit knoppers

Fit knoppers

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Wafle z galaretką

Wafle z galaretką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Beziki z aquafaby
1

Beziki z aquafaby

figmara figmara
figowe smaki

Podpłomyki
1

Podpłomyki

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik z jabłkami bez pieczenia
2

Sernik z jabłkami bez pieczeni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake