Syrop z imbiru

Syrop z imbiru
Lubię różnorakie dodatki do herbaty, domowe soki owocowe, syropy z pigwy, czarnego bzu i z mniszka lekarskiego, a także miód i sok z cytryny. Ostatnio bardzo zasmakował nam syrop z imbiru. Mając na uwadze prozdrowotne właściwości imbiru, bardzo Was zachęcam do przygotowania syropu z kłącza tej magicznej rośliny ? Kłącze imbiru zawiera związek, który nadaje roślinie specyficzny smak i zapach i to właśnie on decyduje o terapeutycznych właściwościach rośliny. Imbir posiada również substancje żywicowe odpowiedzialne za jego palący smak i lekko gorzki smak. W skład kłącza wchodzi także wapń, żelazo i magnez.  Wykryte w składzie rośliny związki odpowiadają za pobudzanie wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i żółci. Imbir i jego przetwory cenione są jako środek przeciwwymiotny, nawet wtedy, kiedy dolegliwości występują po chemioterapii. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wzmacnia pamięć i koncentrację, oraz działa oczyszczająco na cały organizm. Wyśmienity na kaszel , a w połączeniu z miodem stanowi świetne lekarstwo na bolące gardło ?

Zdjęcie - Syrop z imbiru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 250 – 300 g kłącza imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • 3 pełne łyżki naturalnego miodu
Kłącze imbiru obieram i kroję na cieniutkie plasterki. 1/3 imbiru daję do słoiczka, dodaję łyżkę miodu. Czynność powtarzam dwukrotnie. Na wierzch wyciskam sok z cytryny. Wszystko delikatnie ubijam łyżką. Słoik zamykam i odstawiam. Po około godzinie kłącze puści sok i można go dodawać do herbaty. Aby sok nie stracił swoich terapeutycznych właściwości, nie dodajemy go do wrzącej herbaty, ale do herbaty lekko przestudzonej. Syrop przechowuję w lodówce. Taki sok również rewelacyjnie smakuje z wodą. Smacznego ?

Zdjęcie - Syrop z imbiru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło wpisu BIOkurier nr.5/2016

Kategorie przepisów