Sylwestrowe przekąski

Sylwestrowe przekąski
Zdjęcie - Sylwestrowe przekąski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj mieliście okazję zobaczyć pierwszą propozycję Sylwestrową- tatar ze śledzia, a dziś kolejna porcja przekąsek. Pierwsza z nich to moja ulubiona sałatka z surimi, miałam okazję jeść podobnie przyrządzone wersje w kilku miejscach, więc być może Was nie zaskoczę. Proponuję za to podać ją na kanapeczkach :) Paszteciki z ciasta francuskiego to propozycja dla tych, którym została jeszcze kaczka ze świąt. Do farszu z kaczką dodałam suszone morele i konfiturę z czarnej porzeczki, ale jeśli bardziej Wam odpowiadają tradycyjne połączenia to możecie wykorzystać żurawinę. Przysmak Wikinga zaserwowałam podczas świątecznej imprezy z przyjaciółmi. Śledzik w tortilli to efektowna zakąska, możecie także do woli zmieniać składniki takich mini roladek. Część zrobiłam z żółtym serem, korniszonem, cebulką i sosem musztardowo-miodowym (podobnym jak przy tatarze), a druga partia była z suszonymi pomidorami. Obie cieszyły się powodzeniem, więc ciężko wybrać faworyta, może wymyślicie coś nowego?:)
Ps. Więcej sylwestrowych przekąsek znajdziecie tutaj.
Sałatka z surimi na kanapeczkach 14 paluszków krabowych pół puszki ananasa 4 łodygi selera naciowego mała czerwona cebula 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżka soku ananasowego łyżka soku z cytryny pieprz, sól
Paluszki krabowe (jeśli są mrożone to je rozmrażamy), odsączonego ananasa z soku, cebulę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z sokiem z ananasa, sokiem z cytryny, jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Łączymy ze składnikami i doprawiamy sporą ilością pieprzu oraz solą. Sałatkę odstawiamy do lodówki na godzinę by się "przegryzła". Podajemy ją na kanapeczkach np. pumperniklu.

Zdjęcie - Sylwestrowe przekąski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Paszteciki z kaczką, suszoną morelą i konfiturą z czarnej porzeczki ciasto francuskie w rulonie 100 g mięsa pieczonej kaczki garść suszonych moreli 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki rukola jajko 2 łyżki mleka
1. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na pół. Na środku każdego pasa smarujemy konfiturę, kładziemy suszone morele i pokrojone mięso z pieczonej kaczki. Boki smarujemy rozbełtanym jajkiem, a farsz przykrywamy ciastem z dwóch stron (utworzy się rulon). Czynność powtarzamy. 2. Ciasto z wierzchu smarujemy odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Pieczemy 25 minut. 3. Po tym czasie studzimy ruloniki na kratce, a następnie kroimy w grube plastry na paszteciki (widoczne na zdjęciu). Paszteciki podajemy na rukoli.

Zdjęcie - Sylwestrowe przekąski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przysmak Wikinga 4 placki tortilli 6 płatów śledziowych w oleju (z cebulą) mix sałat 4 plastry żółtego sera 4 ogórki korniszony 8 suszonych pomidorów pieprz 2 łyżki musztardy dijon/francuskiej łyżeczka miodu
Śledzie odsączone z oleju, korniszony i żółty ser kroimy w paseczki. Musztardę mieszamy z miodem i przyprawiamy pieprzem. Na deseczce kładziemy tortillę, brzeg smarujemy sosem, kładziemy sałatę, dwa paski śledzia, kroniszona, paski żółtego sera i odrobinę cebuli ze śledzi. Tortillę zawijamy w roladkę i odstawiamy. Czynność powtarzamy. W wersji z suszonymi pomidorami rezygnujemy z sosu, cebuli i korniszona. Roladki z tortilli kroimy w paseczki i wbijamy w każdy przysmak Wikinga wykałaczkę.
Tosia

Kategorie przepisów