Świąteczny sernik piernikowy

Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 950 g tłustego twarogu w kostce
  • 250 g śmietany kremówki (w temp. pokojowej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 170 g cukru
  • 150 g herbatników lub ciasteczek korzennych
  • 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 125 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • cukier puder i kilka zmielonych herbatników do posypania
Przygotowanie

Spód:

Masło roztopić, a herbatniki drobno pokruszyć. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło wymieszać z herbatnikami, wyłożyć nimi dno formy i docisnąć. Podpiec spód przez 8 min. w 190°C.


Masa serowa:

Twaróg porządnie zmielić i połączyć z mascarpone.

W dużej misce ubić na puszystą masę jajka z cukrami. Dodać olej Kujawski 3 ziarna i zmiksować. Do masy jajecznej na zmianę dodawać kolejno (za każdym razem dobrze miksując masę do połączenia składników): 1/3 sera, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do piernika, kolejną 1/3 sera, połowę mleka, ostatnią część sera i resztę mleka. Masa serowa powinna mieć gładką, kremową konsystencję.


Gotową masę przelać na podpieczony spód.

Sernik piec przez 1 godz. w 160°C. Studzić w zamkniętym piekarniku przez godzinę, następnie w temp. pokojowej. Schłodzić przez noc w lodówce.


Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i zmielonymi herbatnikami.


Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Z cynamonowo-korzenną nutką. Do jego przygotowania użyłam oleju Kujawski 3 ziarna, który nadaje się nie tylko do smażenia, ale również do wypieku różnego rodzaju ciast.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy