Świąteczny blok czekoladowy
Wiem, że dla wielu osób Blok Czekoladowy to wspomnienie dzieciństwa, może trochę taki sentymentalny łakoć z czasów PRL. W każdym razie nic za bardzo wykwintnego i świątecznego. Jeśli jednak pokopiemy w temacie trochę głębiej, okaże się, że swój Blok robią także Włosi. U nich to Salame di cioccolato. Tak. To czekoladowe salami! Sami przyznacie, że ciemna masa przetkana jasnymi dodatkami to prawie jak nasza kaszanka albo salcesonik ;)
Przygotowując świąteczny Blok Czekoladowy poszłam trochę włoskim śladem i dodałam do środka wiśnie Amarena. To (bardzo) słodkie drylowane wiśnie w syropie. Smakują obłędnie, wręcz migdałowo i wspaniale komponują się z ciemną czekoladą, która jest podstawą bloku.
Skoro już o czekoladzie mowa, do przygotowania Bloku Czekoladowego wybrać polecam ciemną, gorzką czekoladę. To jednak jak intensywnej tabliczki użyjecie, to już tylko Wasz indywidualny wybór. Może być 90%, ale nawet 60-70% zrobi swoją robotę. Blok nie może być zbyt słodki, pamiętajcie bowiem, że jego dodatki też mają intensywny smak.
Co dodać do bloku czekoladowego?Dodatki do świątecznego bloku czekoladowego mogą być na szczęście… Wasze ulubione! Nie ma tu jednej poprawnej receptury. Wybór to tylko kwestia kulinarnej wyobraźni i zawartości spiżarki. Ja postawiłam na:
- wiśnie Amarena
- migdały
- orzechy laskowe
- ciasteczka owsiane
- kawałki karmelu
Możecie wykorzystać inne gatunki orzechów, słodkie pianki “marshmallow”, kawałki pierniczków, bakalie (morele, suszone śliwki, figi…), wiórki kokosowe…
Dodatkowo czekoladę doprawiłam szczyptą soli, która moim zdaniem, w czekoladowych deserach jest wręcz niezbędna i wspaniale podbija słodkie smaki.
Przepis - Wydrukuj przepisPamiętajcie, blok czekoladowy potrzebuje kilku godzin by stężeć w lodówce. Ja swój przygotowuję wcześniej i zamrażam (owinięty folią spożywczą). W zamrażalniku w spokoju czeka na Święta! Podawać blok radzę jednak nie wprost z lodówki, tylko w temperaturze pokojowej. Taki jest najdelikatniejszy!
Do przygotowania Bloku Czekoladowego wykorzystałam foremkę o wymiarach ok. 15×10 cm. Wyłożyłam ją folią spożywczą, dzięki czemu łatwo było blok wyjąć.
Ps. Blok Czekoladowy możecie przygotować w wersji wegańskiej – użyjcie tylko bezmlecznej czekolady i margaryny (zamiast masła).
Składniki:- ciemna czekolada - 200 g
- masło - 100 g
- migdały - ok. 80 g
- ciasteczka - ok. 5 szt
- wiśnie w syropie - ok. 10 szt
- orzechy laskowe - ok. 40 g
- sól morska - szczypta
- Masło rozpuść w rondelku.
- Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i połącz, aż ta się roztopi.
- Do masy dodaj wybrane dodatki* i szczyptę soli, delikatnie połącz.
- Całość przełóż do foremki wyłożonej folią spożywczą.
- Blok czekoladowy wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
- Deser podawaj w temperaturze pokojowej.
* ilość dodatków podałam orientacyjnie, bo wszystko zależy od Waszych upodobań! :)