Świąteczne ciasteczka sezamowe
Lubię rzeczy ładne i smaczne, dlatego tak bardzo się cieszę, gdy z okazji Świąt trafia do mnie pudełeczko z własnoręcznie polukrowanymi pierniczkami, czy woreczek pełen domowych biszkopcików.
Jeśli tak jak ja doceniacie takie własnoręcznie wykonane prezenty, dzisiejszy przepis na pewno przypadnie Wam do gustu!
To pyszne (smakują zupełnie jak poczciwe ‚sezamki’!) ciasteczka, bardzo szybkie w wykonaniu. Obędziecie się nawet bez miksera, a i samo ich pieczenie zajmie tylko kilka chwil!
Proporcje na ok.40 ciasteczek.
*****
Przypominam, że jeśli mało Wam bożonarodzeniowych inspiracji, zapraszam do sięgnięcia po Świąteczną Kuchnię Agaty (klik) – tam zestaw przepisów prosto z grudniowego menu!
Świąteczne ciasteczka sezamowe
Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- sezam - 1 szklanka, lekko uprażony na suchej patelni
- cukier brązowy - 1 i 1/2 szklanki
- masło - 3/4 szklanki, roztopione
- jajko - 1 szt
- czekolada deserowa - 1 tabliczka, opcjonalnie
W misce połącz suche składnik- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sezam, połącz.
Dolej roztopione, przestudzone masło oraz jajko. Wszystkie składniki wymieszaj.
Ciasto wykładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (ciasteczka lekko się rozleją, zostaw więc kilka centymetrów przerwy między poszczególnymi porcjami). Piecz do lekkiego zarumieniania, ok. 10 minut w 200 oC. Przed zdjęciem ciasteczek z blachy odczekaj kilka minut.
Gotowe, ostudzone ciasteczka możesz pokryć warstwą roztopionej czekolady deserowej i ozdobić ziarenkami sezamu.