Świąteczna makówka – makiełka
            
                    Makówka przywędrowała do nas ze Ślaska. To dziadkowie, którzy w czasie wojny byli przesiedleni na Śląsk (Bojszowy ), tak zasmakowali w śląskiej wigilii, że przywieźli ze sobą zwyczaj robienia zupy z karpia i makiełki, przepysznego świątecznego deseru.
Makówka to słodka chałka, namoczona w mleku i przekładana zmielonym makiem i bakaliami. U nas to orzechy laskowe i włoskie, migdały, rodzynki i aromat migdałowy. Nie wyobrażam sobie Wigilii, bez tego słodkiego deseru. Cała rodzinka przepada za tym smakołykiem ?
Kochani, ten wpis będzie ostatni przed Świętami. Dlatego chcę życzyć wszystkim czytelnikom i fanom bloga tego, abyśmy potrafili dostrzegać szczęście w małych, codziennych czynnościach i abyśmy zagłębiali się tylko w to, co wzbogaca i rozwija ?
 Pięknych i Magicznych Świąt ?
                
                
- 1 słodka chałka
 - 1 l. mleka 3 %
 - 100 g niebieskiego maku
 - 100 g orzechów laskowych
 - 100 g orzechów włoskich
 - 100 g sparzonych i obranych migdałów
 - garść rodzynek
 - 1 łyżeczka aromatu migdałowego
 - 2 -3 łyżki cukru
 


