Świąteczna brioszka

Świąteczna brioszka

Zdjęcie - Świąteczna brioszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coraz bliżej święta! Czas zatem na pierwszą propozycję. Zaczynamy na słodko, oto brioszka, która wspaniale sprawdzi się na świątecznym stole. Są w niej groszki czekoladowe, skórka i sok z pomarańczy i co najważniejsze – przyprawa do piernika. Dzięki temu smakuje jak święta ?

Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 550 g
  2. suszonych drożdży instant - 7 g
  3. cukru - 70 g
  4. letniego mleka - 250 ml
  5. zimnego masła - 50 g
  6. jajka - 2 szt.
  7. białko jajka (wierzch) - 1 szt.
  8. świeżo startej skórki z pomarańczy - 2 łyżki
  9. groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady - 50 g
  10. soku z pomarańczy - 50 ml
  11. przyprawy do piernika - 3 łyżeczki

Potrzebne narzędzia:

  1. forma żaroodporna
  2. pędzelek
  3. ściereczka
  4. misa

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, jajka, cukier, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty.
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie do przykrycia na godzinę.
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, które układamy w posmarowanej tłuszczem formie. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
4. Wyrośnięta brioszkę smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Upieczoną brioszkę podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Zdjęcie - Świąteczna brioszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczna brioszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczna brioszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczna brioszka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów