Suszone morele - domowy sposób
Morele suszone domowym sposobem to naprawdę nic trudnego. zamiast kupować drogie, ekologiczne niesiarkowane ususz je sama. Dwutlenek siarki - popularne E 220 używany do konserwacji kupnych moreli to nie tylko bardzo silny środek uczulający. W prosty sposób możesz go wyeliminować ze swojej diety.
Nie pamiętam tak gorącego i słonecznego lata, to dlatego w tym roku urodzaj moreli jest wyjątkowy i są pełne słodyczy jak jeszcze nigdy dotąd.
Suszone morele nie tylko zachowują wszystkie wartości odżywcze, ale po odparowaniu wody następuje ich koncentracja. Tak to działa w przypadku domowego suszenia moreli, ale już przemysłowa metoda konwekcyjna pozbawia owoce sporej wartości odżywczej i mnóstwa polifenoli, głównie przez stosowanie wysokiej temperatury.
Sezon na morele powoli się kończy, warto zatem poczynić zimowe zapasy. Morele suszyłam w piekarniku, choć istnieje opcja wykorzystania suszarki do grzybów. Suszarki elektrycznej używam tylko do suszenia ziół, przy innych produktach jak do tej pory po prostu się u mnie nie sprawdziła.
Skladniki:
morele w dowolnej ilości
kratka/ruszt z piekarnika
Wykonanie:
- morele dokładnie umyć, osuszyć i wypeskować
- połówki moreli ułożyć dość ciasno, jedna obok drugiej przecięciem do góry
- włączyć piekarnik, ustawić na 60`C i wstawić ruszt z morelami. Piekarnika nie domykać całkowicie, zostawić ujście dla wychodzącej pary. Po jakimś czasie można temperaturę do 70-80`C
- suszyć około 30 godzin. Trudno określić dokładny czas, ponieważ zależy to również od wielkości owoców.W połowie suszenia obrócić owoce na drugą stronę. Gdy się mocno już skurczą można przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dosuszać. Morele suszyłam na raty, włączałam i wyłączałam piekarnik, tak jak byłam obecna w domu
- morele ściemnieją, to naturalne, ale powinny pozostać giętkie, ale nie przesuszone
- przechowywać w puszce lub słoju z zamknięciem