Surówka z młodej kapusty – tyrolska
Chrupiąca surówka z młodej kapusty, w stylu tyrolskim. Ocet winny i kminek delikatnie podkreślają smak kapusty. Polecam na niedzielny obiad. Smacznego ?
Składniki na surówkę tyrolską / 2 porcje
– 1/3 młodej kapusty
– 1/2 cebuli
– kilka plasterków dobrego wędzonego boczku
– 3 łyżeczki octu winnego
– 1/3 łyżeczki soli
– pieprz na koniec łyżeczki
– kminek mielony na koniec łyżeczki
– łyżka świeżo posiekanej dymki lub pietruszki
Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę i boczek, pokrój w małą kostkę.
Kapustę daj do miseczki, posyp solą i delikatnie ugniataj rękami.
Boczek smaż na patelni, do czasu, aż powstaną chrupiące skwarki. Skwarki i tłuszcz, który się wytopił, odłóż do schłodzenia.
Do schłodzonego boczku, dodaj ocet winny, pomieszaj.
Do kapusty dodaj pieprz, kminek, cebulę i skwarki z octem winnym. Całość delikatnie pomieszaj.
Posyp pietruszką lub dymką. Smacznego ?