Surówka z młodej kapusty do grilla
Surówki z młodej kapusty są bezkonkurencyjne, tym razem surówka z rzodkiewką, cebulką dymką i pysznym sosem. Będzie smakowała do grilla i do obiadu. Sięgaj po młodą kapustę, jest bardzo zdrowa, najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem 🙂
Składniki na surówkę z młodej kapusty do grilla:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 6 -7 dużych rzodkiewek
- 2 cebulki dymki
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka cukru
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- sól i pieprz
Jak wykonać surówkę z młodej kapusty do grilla?
Z kapusty usuń wierzchnie liście, wytnij twardy spód. Drobno poszatkuj kapustę, najlepiej za pomocą tarki do kapusty. Poszatkowaną kapustę posól do smaku i dokładnie ugniataj w dłoni, do czasu, aż zmięknie i puści sok.
Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, na cienkie plasterki. Cebulkę dymkę, drobno pokrój. Rzodkiewkę i dymkę, dorzuć do kapusty.
Do filiżanki daj ocet jabłkowy, cukier i musztardę, energicznie pomieszaj składniki. Cienkim strumieniem dolewaj olej lub oliwę i nadal intensywnie mieszaj, aż powstanie gładka emulsja.
Gotowy sos dodaj do surówki, dodaj też odrobinę pieprzu, całość dokładnie pomieszaj. Surówka gotowa 🙂
Smacznego 🙂