Surówka z młodej kapusty do grilla

Surówka z młodej kapusty do grilla

Surówki z młodej kapusty są bezkonkurencyjne, tym razem surówka z rzodkiewką, cebulką dymką i pysznym sosem. Będzie smakowała do grilla i do obiadu. Sięgaj po młodą kapustę, jest bardzo zdrowa, najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem 🙂

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty do grilla - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na surówkę z młodej kapusty do grilla:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 6 -7 dużych rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka cukru
  • kilka łyżek oleju lub oliwy
  • sól i pieprz

 

Jak wykonać surówkę z młodej kapusty do grilla?

Z kapusty usuń wierzchnie liście, wytnij twardy spód. Drobno poszatkuj kapustę, najlepiej za pomocą tarki do kapusty. Poszatkowaną kapustę posól do smaku i dokładnie ugniataj w dłoni, do czasu, aż zmięknie i puści sok.

Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, na cienkie plasterki. Cebulkę dymkę, drobno pokrój. Rzodkiewkę i dymkę, dorzuć do kapusty.

Do filiżanki daj ocet jabłkowy, cukier i musztardę, energicznie pomieszaj składniki. Cienkim strumieniem dolewaj olej lub oliwę i nadal intensywnie mieszaj, aż powstanie gładka emulsja.

Gotowy sos dodaj do surówki, dodaj też odrobinę pieprzu, całość dokładnie pomieszaj. Surówka gotowa 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty do grilla - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów