Surówka z kalafiora i owoców
Koleżanka zabrała mnie na bazar na Wolumen i poszalałyśmy z zakupami. Na targu dziś można było dostać między innymi przeróżne odmiany pomidorów, czarne rzepy, pigwy, pigwowce, brusznice, co tylko wpadło nam do głowy, to było. :-) Mamy więc ciekawe plany na najbliższe dni, jeśli chodzi o domowe przetwory, smakołyki. A dziś po powrocie z zakupów przyrządziłyśmy sobie różne surówki z surowych warzyw wymieszanych z owocami: z kalafiorem i gruszkami, śliwkami, z selera z jabłkami, żurawinami, z surowej brukselki z pomarańczami. I dzięki temu zafundowałyśmy sobie bardzo dobre drugie śniadanie. :-)
Surówka z kalafiora i owoców
1 kalafior podzielony na różyczki
garść koktailowych pomidorów
duża garść śliwek, bez pestek
cząstki gruszek
sos:
ok. 300 g dobrego, gęstego jogurtu
pęczek natki,
prażony sezam i ziarna słonecznika zmielone, ok. 50 ml
kilka łyżek oleju rzepakowego z Góry Św. Wawrzyńca
sok cytryny
1 świeża chilli
sól, pieprz
kawałek świeżego imbiru
Składniki sosu miksuję i łączę z całą kolorową resztą.