Surówka z czerwonej kapusty – pyszna
Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Doskonała jako dodatek do obiadu, czy też składnik burgerów, hot dogów czy tortilli (przetestowane :)).
Zdjęcie minimalistyczne, bo robione tuż przed obiadem, gdzie rodzinka już przebierała nogami, chcąc zasiąść do stołu;)
- 1/2 główki lub 1 mała kapusta czerwona (u mnie po poszatkowaniu około 400-450 g)
- 1/2 szkl. wody gazowanej
- 3 łyżki cukru
- 8 łyżek oleju
- 1-2 łyżki octu (u mnie 10%)
- 1/2 łyżki soli morskiej
Kapustę drobno szatkujemy. Umieszczamy w misce.
Łączymy składniki zalewy, a więc gazowaną wodę, olej, ocet, cukier i sól. Dokładnie mieszamy (najlepiej umieścić składniki w słoiczku z wieczkiem i potrząsać nim do połączenia). Wlewamy do miski z kapustą. Dokładnie ugniatamy, aby kapusta nieco zmiękła. Odstawiamy na około 1-2 godziny.
Tuż przed podaniem można odlać nadmiar zalewy.