Surówka z białej kapusty
Na blogu publikowałam już kilka przepisów na surówki z kapusty. Jest wersja z marchewką i cebulą (Colesław), z marchewką, cebulą i papryką (w zalewie), pyszna surówka z suszonymi pomidorami i żurawiną, oraz równie smaczna surówka z marchewką i cebulą (jak z chińskiej knajpy).
Dziś przepis na surówkę z białej kapusty z marchewką, jabłkiem, porem i koperkiem. Ja lubię podawać ją w towarzystwie schabu lub kotlecików mielonych.
Składniki na surówkę z białej kapusty:
- 1/2 główki niedużej białej kapusty
- 1-2 marchewki
- 1 duże jabłko
- 1 por (biała część)
- koperek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki majonezu np kieleckiego
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego/greckiego
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej
- 1-2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Jak przygotować surówkę z białej kapusty?
Kapustę drobno siekamy/szatkujemy, oprószamy niewielką ilością soli, skrapiamy octem jabłkowym i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, przez kilka minut, dokładnie ugniatamy kapustę w dłoniach, by nieco zmiękła.
Marchew oraz jabłko trzemy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy w drobną kostkę, przelewamy na sicie wrzątkiem. Składniki dodajemy do miski z kapustą.
Jogurt łączymy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy posiekany koperek oraz -opcjonalnie- skrapiamy surówkę 1-2 łyżkami oleju/oliwy.