Surówka trzykolorowa
Kolejny upalny dzień i za bardzo nie chce się gotować ale jednak trzeba, tak więc dziś do obiadu przygotowałam prostą surówkę z trzech warzyw czyli rzodkiewki, ogórka i pomidora. Zapewne każdy potrafi taką przygotować mimo to postanowiłam podać wam ten prosty przepis na pyszną surówkę w sam raz do dań głównych lecz nie tylko ponieważ może służyć jako dodatek do kanapek czy choćby grilla, jeśli też tak uważacie to na pewno zechcecie skorzystać choć nie ma w niej nic trudnego aby ją wykonać, tak więc zabieram się za napisanie przepisu i nie zajmowanie wam tego pięknego choć trochę wietrznego dnia 😉
składniki :- 6 dużych lub 12 małych rzodkiewek,
- 2 średnie ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe,
- 2 średnie pomidory,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 4 z górką łyżki śmietany 18 %
Na początek przygotować wszystkie warzywa dokładnie myjąc je w zimnej wodzie i osuszyć, następnie do salaterki skroić rzodkiewki odcinając jej końce w mniejsze części - plasterki i posolić je czyli wsypać 0,5 łyżki soli, dokładnie wymieszać i odstawić aby rzodkiewka zmiękła i puściła soki. Gdy już rzodkiewka ładnie zmiękła wtedy dodać obranego ogórka pokrojonego w półplasterki i także wymieszać aby połączył się z rzodkiewką
Jak już rzodkiewka z ogórkami po wymieszaniu zmiękły wtedy dodać pokrojonego dowolnie pomidora posolić resztą soli czyli kolejne 0,5 płaskiej łyżki wsypać pieprz i również dokładnie wymieszać aby składniki połączyły się ze sobą. Po dokładnym wymieszaniu dodać śmietanę lub jogurt naturalny decyzja należy do Państwa, wymieszać i mamy pyszną surówkę w sam raz do drugiego dowolnego dania
Tak jak wspomniałam na początku surówka nie musi służyć tylko do dań głównych można jej użyć również jako dodatek do kanapek, na przykład do pracy, również może być dodatkiem do grilla a także tak po prostu jako przekąska w czasie gdy czujemy głód. Moja rodzinka jak również ja najbardziej lubimy ten sok który zostaje po zjedzeniu warzyw z surówki jest najlepszy 😁