Surówka trzykolorowa

Kolejny upalny dzień i za bardzo nie chce się gotować ale jednak trzeba, tak więc dziś do obiadu przygotowałam prostą surówkę z trzech warzyw czyli rzodkiewki, ogórka i pomidora. Zapewne każdy potrafi taką przygotować mimo to postanowiłam podać wam ten prosty przepis na pyszną surówkę w sam raz do dań głównych lecz nie tylko ponieważ może służyć jako dodatek do kanapek czy choćby grilla, jeśli też tak uważacie to na pewno zechcecie skorzystać choć nie ma w niej nic trudnego aby ją wykonać, tak więc zabieram się za napisanie przepisu i nie zajmowanie wam tego pięknego choć trochę wietrznego dnia 😉

- 6 dużych lub 12 małych rzodkiewek,
- 2 średnie ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe,
- 2 średnie pomidory,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 4 z górką łyżki śmietany 18 %
Na początek przygotować wszystkie warzywa dokładnie myjąc je w zimnej wodzie i osuszyć, następnie do salaterki skroić rzodkiewki odcinając jej końce w mniejsze części - plasterki i posolić je czyli wsypać 0,5 łyżki soli, dokładnie wymieszać i odstawić aby rzodkiewka zmiękła i puściła soki. Gdy już rzodkiewka ładnie zmiękła wtedy dodać obranego ogórka pokrojonego w półplasterki i także wymieszać aby połączył się z rzodkiewką







