Surówka "Kolorowa wiosna"

Surówka, sałatka kto jak woli ale to najlepsza bomba witaminowa której potrzebujemy właśnie wiosną, spożywanie warzyw i owoców to lepszy sposób niż faszerowanie się witaminami w formie tabletek, zgodzicie się ze mną ? dodane do tej surówki warzywa mają wiele składników odżywczych jak i witaminowych każde z warzyw ma inne zastosowanie lecz to można poczytać w książkach do tego przystosowanych jak również przeglądając zakładki INTERNETU. Postanowiłam podzielić się z Państwem moim przepisem chociaż znając życie każdy potrafi przygotować surówkę do obiadu no chyba że wolicie kupować gotowe surówki, my jednak wolimy gdy przygotuje je samodzielnie

- 1 mała garść drobnego szczypiorku,
- 0,5 łyżki soli,
- 8 liści sałaty masłowej,
- 1 średni ogórek szklarniowy,
- 2 małe pomidory żółte,
- 1 średni pomidor czerwony,
- 8 sztuk rzodkiewki,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 3 łyżki śmietany 18 %
- według smaku cukier oraz sok z cytryny
Zanim zaczniemy przygotowywać sałatkę - surówkę należy wszystkie warzywa opłukać w zimnej wodzie a następnie ogórka obrać ze skórki, z rzodkiewek odkroić końce a z pomidorów wyciąć twardą część. Kolejny krok to do salaterki w której będziemy wykonywać surówkę dodać drobno pokrojony szczypiorek wsypać sól drobną a następnie wkroić rzodkiewkę pokrojoną w pół plasterki, całość za pomocą dłoni uciskając wymieszać aby szczypior zmiękł a rzodkiewka puściła soki odstawić na chwilę










