Surówka Colesław

Surówka Colesław

Bardzo smaczna surówka z białej kapusty, cebuli i tartej marchewki. Większości pewnie bardzo dobrze znana.

Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Super, gdy chcemy „załatwić” surówkę na 2 dni z rzędu;)

  • 1/2 główki białej kapusty (około 500 g już poszatkowanej)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula

Sos:

  • 2/3 szkl. majonezu (u mnie kielecki)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Kapustę szatkujemy drobno.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Obraną marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.

Składniki na sos mieszamy razem. Łączymy z kapustą, marchewką i cebulą (przed dodaniem sosu, warzywa można lekko ugnieść). Mieszamy.

Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.

Źródło

Polecam również mój przepis na Ciasto majonezowe z masą budyniową i frużeliną wiśniową Zdjęcie - Surówka Colesław - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów