"Summer cake"

"Summer cake"

Lato jest pelne zapachow ,kolorow i smakow- daje to wszystko mozliwosc zrobienia niezwyklego letniego ciasta.

To ciasto do latwych moze nie nalezy,bo mamy tu beze wloska,krem budyniowy no i biszkopt- troche pracy,ale jaka satysfakcja!!!

Zapraszam!!!

Zdjęcie - "Summer cake" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - "Summer cake" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Summer cake"

Biszkopt

. 4 jajka

. 3.4 szklanki cukru

. 1 lyzka maki ziemniaczanej

. 5 lyzek maki pszennej

. 3 lyzki wrzatku

. 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

- blaszke 40/25 cm wykladamy papierem do pieczenia

- bailka jajek ubijamy z odrobina soli,potem dodajemy powoli cukier i zoltka ( naprzemiennie)

- w polowie ubijania dodajemy wrzatek

- mase jajeczna ubijamy ok. 10 min.

- do masy dodajemy przesiane maki z proszkiem do pieczenia

- wykladamy ciasto na blaszke i rownamy powierzchnie

- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175stC przez 25 min

- upieczony biszkopt odwracamy na sciereczke i studzimy

 

Krem budyniowy

. 200 gr masla

. 500 ml mleka

. 2 male budynie waniliowe

. 3 lyzki cukru

Wykonanie

- do rondelka wlewamy mleko,dodajemy cukier i make budyniowa i calosc mieszamy do rozpuszczenia sie skladnikow

- otwieramy ogien i powoli calosc podgrzewamy ciagle mieszajac

- kiedy w masie budyniowej pojawia sie babelki - gotowe

- ugotowany budyn odstawiamy do calkowitego wystygniecia

- miekkie maslo ucieramy do bialosci i powoli dodajemy zimny budyn i dobrze miksujemy az uzyskamy gladki krem

 

Poncz

- 1 szklanka zimnej wody mineralnej

. sok z polowy cytryny

. aromat rumowy lub 2 lyzki rumu

 

Skladanie

- z biszkoptu wykrawamy 2 krazki 18 cm

- z dlugosci biszkoptu wykrawamy pasek o wysokosci i szerokosci obreczy tortownicy

- jeden krazek umieszczamy na dnie obreczy tortownicy,boki zas wypelniamy paskiem biszkoptu - polewamy ponczem

- wykladamy porcje kremu i posypujemy go pokrojonymi truskawkami

- na to idzie drugi krazek ,poncz i krem

- gore stanowia resztki ktore nam pozostana po biszkopcie

- calosc pokrywamy kremem budyniowym i ciasto wedruje do lodowki

 

Beza wloska

- 2 bialka jajek

. 50 ml wody

. 100 gr cukru

. 2 lyzeczki soku z cytryny

Wykonanie

- w rondelku podgrzewamy wode z cukrem do temp 112 stC

- bialka ubijamy na sztywno i dodajemy srumykiem syrop

- na koniec dodajemy sok z cytryny

- beze przekladamy do woreczka cukierniczego,odcinamy koncowke i dekorujemy ciasto

- beze przypalamy palnikiem cukierniczym

- w srodek powstalej " korony " umieszczamy swieze owoce sezonowe i posypujemy je cukrem pudrem

Smacznego!

Kategorie przepisów