Suflet czekoladowy

Suflet to najtrudniejszy deser do wykonania, bo jest najdelikatniejszy z delikatnych - skąd wzieła się taka opinia ?

Wszystko w rękach poszczególnych kroków podczas przygotowań masy, nie jest to absolutnie trudne, wymaga jednak pewnego porządku.

Zapraszam!

Zdjęcie - Suflet  czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Suflet  czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Suflet czekoladowe

Przepis na 4 porcje

. 100 gr czekolady gorzkiej

. 100 ml zimnego mleka

. 2 lyzki cukru

. 2 duze jajka

. 1 i 1.2 lyzki maki pszennej

. 1 lyzka masla

. szczypta soli

. cukier puder do posypania

 

 

Wykonanie

- pojemniki zaroodporne ( takie jak widac ) smarujemy delikatnie maslem i wysypujemy dokladnie cukrem

- w rondelku rozpuszczamy maslo,dodajemy make i podgrzewamy razem teraz dodajemy mleko i mieszamy az powstanie delikatny sos beszamelowy

- do goracego sosu dodajemy pokruszona czekolade i ropuszczamy ja

- bialka oddzielamy od zoltek

- zoltka dodajemy do masy czekoladowej po jednym za kazdym razem dobrze mieszamy

- bialak ubijamy wraz z cukrem na sztywno

- laczymy delikatnie bialka z masa czekoladowa i mieszamy calosc chwile dobrze napowietrzajac mase

- ciasto przekladamy do naczyn

- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170stC przez ok. 20 min

- zaraz po wyjeciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i podajemy

Suflet podajemy na goraco

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy