Strudel z grzybami

Tornado w moim domu!

W zasadzie tylko kibel ocalał :))) Ku...ehm..aaa przez ponad tydzień (w najlepszym wypadku) będę żyła jak jaskiniowiec. Już wczoraj ekipa od remontów obudziła mnie przed 7. Myślałam, że zastrzelę jak usłyszałam dobijanie do drzwi!!!! Rozczochrana w szlafroku z barankami, wpuściłam mrucząc pod nosem senne dzień dobry. Po 10 minutach biegałam jak zakręcona. Moją poranną kawę wypiłam dopiero o 10. SAJGON!!!!

Burzenie ścian, zrywanie podłogi, przerabianie, dorabianie......tak to jest, jak domowników przybywa a metraż ciągle ten sam. Gniazdko nadal małe ale będzie lekko podrasowane :)))

Strudel z grzybami

składniki na ciasto:

20 dag mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki masła

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

składniki na farsz:

30 dag grzybów mrożonych

2 garści suszonych grzybów (po namoczeniu 10 dag)

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, szczyptę soli, miękkie masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podsypując dodatkowo mąką.

Grzyby suszone namoczyć. Najlepiej, gdy zrobimy to dzień wcześniej. Grzyby rozmrozić, pokroić w drobne kawałki. Przesmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać śmietanę, czosnek, pokrojone grzyby suszone, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać i wystudzić.

Z ciasta uformować duży prostokąt. Posmarować olejem, nałożyć zimny farsz. Zwinąć w rulon. Z resztek ciasta, można wykroić dowolne kształty, które posłużą jako dekoracja. Gotowy strudel posmarować olejem.

Piec 30/35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Przed włożeniem do piekarnika

Po upieczeniu w pełnej krasie

Przepisy z tych kategorii

Quiche Lorraine … bez ciasta
3

Quiche Lorraine … bez ciasta

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet biszkoptowy z jogurtem Skyr i jeżynami
1

Omlet biszkoptowy z jogurtem S…

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet nadziewany warzywami
1

Omlet nadziewany warzywami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

Tropikalna pavlova z egzotyczn…

food² food²
Food Square

Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce
1

Tosty z hummusem, awokado i ja…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką
1

Pleśniak ze śliwkami, bezową p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pieczony omlet na słodko aka ciasto z patelni
1

Pieczony omlet na słodko aka c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukiniowo-kukurydziane placuszki z salsą awokado i jajkiem w koszulce
1

Cukiniowo-kukurydziane placusz…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Beza pavlova z porzeczkami

Beza pavlova z porzeczkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jajka sadzone w papryce

Jajka sadzone w papryce

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet- przepis podstawowy
1

Omlet- przepis podstawowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty