Strudel z grzybami

Tornado w moim domu!

W zasadzie tylko kibel ocalał :))) Ku...ehm..aaa przez ponad tydzień (w najlepszym wypadku) będę żyła jak jaskiniowiec. Już wczoraj ekipa od remontów obudziła mnie przed 7. Myślałam, że zastrzelę jak usłyszałam dobijanie do drzwi!!!! Rozczochrana w szlafroku z barankami, wpuściłam mrucząc pod nosem senne dzień dobry. Po 10 minutach biegałam jak zakręcona. Moją poranną kawę wypiłam dopiero o 10. SAJGON!!!!

Burzenie ścian, zrywanie podłogi, przerabianie, dorabianie......tak to jest, jak domowników przybywa a metraż ciągle ten sam. Gniazdko nadal małe ale będzie lekko podrasowane :)))

Strudel z grzybami

składniki na ciasto:

20 dag mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki masła

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

składniki na farsz:

30 dag grzybów mrożonych

2 garści suszonych grzybów (po namoczeniu 10 dag)

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, szczyptę soli, miękkie masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podsypując dodatkowo mąką.

Grzyby suszone namoczyć. Najlepiej, gdy zrobimy to dzień wcześniej. Grzyby rozmrozić, pokroić w drobne kawałki. Przesmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać śmietanę, czosnek, pokrojone grzyby suszone, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać i wystudzić.

Z ciasta uformować duży prostokąt. Posmarować olejem, nałożyć zimny farsz. Zwinąć w rulon. Z resztek ciasta, można wykroić dowolne kształty, które posłużą jako dekoracja. Gotowy strudel posmarować olejem.

Piec 30/35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Przed włożeniem do piekarnika

Po upieczeniu w pełnej krasie

Przepisy z tych kategorii

Obiad na upały: makaron soba w sosie sezamowym

Obiad na upały: makaron soba w…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Jajka zapiekane z grzybami

Jajka zapiekane z grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Pierogi ruskie z truflami

Pierogi ruskie z truflami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z grillowaną dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z grillowaną dynią, pi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa pieczarkowa na maśle

Zupa pieczarkowa na maśle

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pasztet pieczarkowo-porowy

Pasztet pieczarkowo-porowy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Zielone szparagi z porem  i ryżem

Zielone szparagi z porem i ry…

figmara figmara
figowe smaki

Jose Dogs

Jose Dogs

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Pasta z twarogu i tuńczyka

Pasta z twarogu i tuńczyka

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Tosty z camembertem i truskawkami
1

Tosty z camembertem i truskawk…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Szparagi zapiekane z serem
1

Szparagi zapiekane z serem

Dzi Dzi
karmelowy

Czosnek niedźwiedzi w oliwie, nadziewany pastą z sera
1

Czosnek niedźwiedzi w oliwie,…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary