Strudel z grzybami

Tornado w moim domu!

W zasadzie tylko kibel ocalał :))) Ku...ehm..aaa przez ponad tydzień (w najlepszym wypadku) będę żyła jak jaskiniowiec. Już wczoraj ekipa od remontów obudziła mnie przed 7. Myślałam, że zastrzelę jak usłyszałam dobijanie do drzwi!!!! Rozczochrana w szlafroku z barankami, wpuściłam mrucząc pod nosem senne dzień dobry. Po 10 minutach biegałam jak zakręcona. Moją poranną kawę wypiłam dopiero o 10. SAJGON!!!!

Burzenie ścian, zrywanie podłogi, przerabianie, dorabianie......tak to jest, jak domowników przybywa a metraż ciągle ten sam. Gniazdko nadal małe ale będzie lekko podrasowane :)))

Strudel z grzybami

składniki na ciasto:

20 dag mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki masła

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

składniki na farsz:

30 dag grzybów mrożonych

2 garści suszonych grzybów (po namoczeniu 10 dag)

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, szczyptę soli, miękkie masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podsypując dodatkowo mąką.

Grzyby suszone namoczyć. Najlepiej, gdy zrobimy to dzień wcześniej. Grzyby rozmrozić, pokroić w drobne kawałki. Przesmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać śmietanę, czosnek, pokrojone grzyby suszone, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać i wystudzić.

Z ciasta uformować duży prostokąt. Posmarować olejem, nałożyć zimny farsz. Zwinąć w rulon. Z resztek ciasta, można wykroić dowolne kształty, które posłużą jako dekoracja. Gotowy strudel posmarować olejem.

Piec 30/35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Przed włożeniem do piekarnika

Po upieczeniu w pełnej krasie

Przepisy z tych kategorii

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

"Krakersy" z ciasta chlebowego

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z młodych pędów sosny

Pesto z młodych pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

"Mrówki "

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Śledź w majonezie z czerwoną cebulą

Śledź w majonezie z czerwoną c…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri
2

Burgery z grillowanym serem ha…

food² food²
Food Square

Pierwsze sushi jak zrobić ?
1

Pierwsze sushi jak zrobić ?

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
8

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Marynowane plastry boczku z suszonymi śliwkami
1

Marynowane plastry boczku z su…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim