Strudel z grzybami

Tornado w moim domu!

W zasadzie tylko kibel ocalał :))) Ku...ehm..aaa przez ponad tydzień (w najlepszym wypadku) będę żyła jak jaskiniowiec. Już wczoraj ekipa od remontów obudziła mnie przed 7. Myślałam, że zastrzelę jak usłyszałam dobijanie do drzwi!!!! Rozczochrana w szlafroku z barankami, wpuściłam mrucząc pod nosem senne dzień dobry. Po 10 minutach biegałam jak zakręcona. Moją poranną kawę wypiłam dopiero o 10. SAJGON!!!!

Burzenie ścian, zrywanie podłogi, przerabianie, dorabianie......tak to jest, jak domowników przybywa a metraż ciągle ten sam. Gniazdko nadal małe ale będzie lekko podrasowane :)))

Strudel z grzybami

składniki na ciasto:

20 dag mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki masła

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

składniki na farsz:

30 dag grzybów mrożonych

2 garści suszonych grzybów (po namoczeniu 10 dag)

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, szczyptę soli, miękkie masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podsypując dodatkowo mąką.

Grzyby suszone namoczyć. Najlepiej, gdy zrobimy to dzień wcześniej. Grzyby rozmrozić, pokroić w drobne kawałki. Przesmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać śmietanę, czosnek, pokrojone grzyby suszone, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać i wystudzić.

Z ciasta uformować duży prostokąt. Posmarować olejem, nałożyć zimny farsz. Zwinąć w rulon. Z resztek ciasta, można wykroić dowolne kształty, które posłużą jako dekoracja. Gotowy strudel posmarować olejem.

Piec 30/35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Przed włożeniem do piekarnika

Po upieczeniu w pełnej krasie

Przepisy z tych kategorii

Gofry jak greckie placki z cukinii
1

Gofry jak greckie placki z cuk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery z kurczakiem
2

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z mięsnym nadzieniem
3

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem
1

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bagietki nadziewane kurczakiem
3

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.
1

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Śledzik pod pierzynką
1

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron z makiem

Makaron z makiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kompot z suszu
1

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Makiełki z cytrynowymi krakersami

Makiełki z cytrynowymi krakers…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kutia ze smażoną pomarańczą

Kutia ze smażoną pomarańczą

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim