Strudel z grzybami

Tornado w moim domu!

W zasadzie tylko kibel ocalał :))) Ku...ehm..aaa przez ponad tydzień (w najlepszym wypadku) będę żyła jak jaskiniowiec. Już wczoraj ekipa od remontów obudziła mnie przed 7. Myślałam, że zastrzelę jak usłyszałam dobijanie do drzwi!!!! Rozczochrana w szlafroku z barankami, wpuściłam mrucząc pod nosem senne dzień dobry. Po 10 minutach biegałam jak zakręcona. Moją poranną kawę wypiłam dopiero o 10. SAJGON!!!!

Burzenie ścian, zrywanie podłogi, przerabianie, dorabianie......tak to jest, jak domowników przybywa a metraż ciągle ten sam. Gniazdko nadal małe ale będzie lekko podrasowane :)))

Strudel z grzybami

składniki na ciasto:

20 dag mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki masła

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

składniki na farsz:

30 dag grzybów mrożonych

2 garści suszonych grzybów (po namoczeniu 10 dag)

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, szczyptę soli, miękkie masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podsypując dodatkowo mąką.

Grzyby suszone namoczyć. Najlepiej, gdy zrobimy to dzień wcześniej. Grzyby rozmrozić, pokroić w drobne kawałki. Przesmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać śmietanę, czosnek, pokrojone grzyby suszone, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać i wystudzić.

Z ciasta uformować duży prostokąt. Posmarować olejem, nałożyć zimny farsz. Zwinąć w rulon. Z resztek ciasta, można wykroić dowolne kształty, które posłużą jako dekoracja. Gotowy strudel posmarować olejem.

Piec 30/35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Przed włożeniem do piekarnika

Po upieczeniu w pełnej krasie

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo z kurkami i serem pleśniowym

Chrupkie pieczywo z kurkami i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pomidorowa tarta na orkiszowym spodzie. Tak smakuje deszczowa niedziela

Pomidorowa tarta na orkiszowym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łatwe ciasto cynamonowe

Łatwe ciasto cynamonowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z gorzką czek…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki kokosowe z białą czekoladą + film - Smakowite Dania
1

Muffinki kokosowe z białą czek…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pełnoziarniste babeczki z cukinią

Pełnoziarniste babeczki z cuki…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

Karp zapiekany z borowikami

Karp zapiekany z borowikami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Świąteczna makówka – makiełka

Świąteczna makówka – makiełka

napiecyku napiecyku
napiecyku

Śledzie z jabłkami i miodowym sosem

Śledzie z jabłkami i miodowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Śledzie w czosnkowym sosie
1

Śledzie w czosnkowym sosie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy.

Smażony karp. Tak po prostu. N…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty