Strudel expresowy owocowy
Robie taki strudel,zawsze,kiedy mam malo czasu i niezapowiedzianych gosci,bo tez zawsze w mojej lodowce mozna znalesc ciasto francuskie.
Taki strudel mozemy zrobic z tego co mamy w lodowce,moga to byc owoce,bialy ser,mase makowa- zawsze sie uda i zawsze smakuje wybornie.
Do zrobienia dzisiejszego strudla wykorzystalam jablka i owoce w Polsce malo znane " persimmon" po wlosku "cachi" ( czyt. kaki ).
Owoce persimmon sa trudne do obrobki termicznej,dlatego do ciasta warto je zamiast kroic ,zetrzec na tarce do warzyw.
Zapraszam!
Strudel expresowy owocowy
.ciasto francuskie ( moze byc tez mrozone )
.2 jablka
.1 owoc persimmon
.2 lyzeczki cynamonu
.1 lyzeczka imbiru w proszku
.2 lyzki cukru
.2 lyzeczki soku z cytryny
Wykonanie
Jablka obieramy ze skorki i kroimy w mala kosteczke.
Owoc persimmon obieramy ze skorki i scieramy na tarcej do warzyw ( grube oczka ).
Polewamy wszystko sokiem z cytryny,dodajemy cukier,cynamon i imbir,mieszamy i odstawiamy.
Rozkladamy ciasto francuskie i za pomoca walka nadajemy mu prostokatny ksztalt,posypujemy je cukrem,na to posrodku wzdluz ciasta wykladamy mase owocowa.
Wystajace boki ciasta nacinamy w paski z jednej i z drugiej strony nastepnie po kolei zakladamy jeden na drugi.
Posypujemy calosc niewielka iloscia cynamonu i cukru.
Przed i po upieczeniu
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stC przez 25 min.
Przed podaniem ,mozemy posypac cukrem pudrem.
Smacznego!