Stroganoff z kaczki z grzybami
Składniki
- 500 ml wytrawnego, czerwonego wina
- 500 g pieczarek lub boczniaków
- 300 g piersi z kaczki
- 250 ml wody
- 150 ml śmietany 18%
- 100 g cebuli
- 70 ml śmietanki 36%
- 4 łyżeczki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżki mąki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- listki z 1 gałązki tymianku
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie
Natrzyj piersi solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i obtocz je w mące (strzep jej nadmiar).
Rozgrzej na dużym ogniu głęboką patelnię, włóż piersi skórą do dołu i obsmaż z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Odlej nadmiar tłuszczu, jeżeli to konieczne. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż do jej zeszklenia.
Wlej na patelnię wino oraz sos sojowy i gotuj przez 5 min., zdrapując łopatką wszystkie drobinki z dna patelni. Dodaj tymianek, wlej wodę i dopraw całość solą. Przykryj patelnię i duś mięso na małym ogniu przez 50-60 min., aż mięso będzie bardzo miękkie.
Wyjmij piersi z kaczki z patelni i za pomocą dwóch widelców rozdziel je na włókna lub pokrój na plasterki, po czym włóż ponownie na patelnię i wmieszaj śmietanę.
Na oddzielnej patelni, podsmaż na maśle pokrojone w plasterki grzyby i przełóż je wraz z sokami do kaczki. Dopraw do smaku, jeżeli to konieczne i podawaj danie wraz z ulubionym makaronem, posypane parmezanem i skropione olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno.
Porada:
Gdyby podczas duszenia sos stał się zbyt gęsty, dolej trochę wody i ponownie dopraw, jeżeli to konieczne. Jeżeli jest zbyt rzadki, wmieszaj do niego 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody.
Danie podane na makaronie i skropione olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno, nabiera niespotykanej głębi. Warto wspomnieć też, że olej ten zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6, jak i różnego rodzaju witaminy z grupy B i E, które korzystnie wypływają na nasze zdrowie.
Przepis pochodzi z karmelowy.pl