Stroganoff z kaczki z grzybami

Stroganoff z kaczki z grzybami

Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stroganoff z kaczki z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 500 g pieczarek lub boczniaków
  • 300 g piersi z kaczki
  • 250 ml wody
  • 150 ml śmietany 18%
  • 100 g cebuli
  • 70 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżeczki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżki mąki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • listki z 1 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

Natrzyj piersi solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i obtocz je w mące (strzep jej nadmiar).

 

Rozgrzej na dużym ogniu głęboką patelnię, włóż piersi skórą do dołu i obsmaż z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Odlej nadmiar tłuszczu, jeżeli to konieczne. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż do jej zeszklenia.

 

Wlej na patelnię wino oraz sos sojowy i gotuj przez 5 min., zdrapując łopatką wszystkie drobinki z dna patelni. Dodaj tymianek, wlej wodę i dopraw całość solą. Przykryj patelnię i duś mięso na małym ogniu przez 50-60 min., aż mięso będzie bardzo miękkie.

 

Wyjmij piersi z kaczki z patelni i za pomocą dwóch widelców rozdziel je na włókna lub pokrój na plasterki, po czym włóż ponownie na patelnię i wmieszaj śmietanę.

 

Na oddzielnej patelni, podsmaż na maśle pokrojone w plasterki grzyby i przełóż je wraz z sokami do kaczki. Dopraw do smaku, jeżeli to konieczne i podawaj danie wraz z ulubionym makaronem, posypane parmezanem i skropione olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno.

 

Porada:

Gdyby podczas duszenia sos stał się zbyt gęsty, dolej trochę wody i ponownie dopraw, jeżeli to konieczne. Jeżeli jest zbyt rzadki, wmieszaj do niego 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody.

 

Danie podane na makaronie i skropione olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno, nabiera niespotykanej głębi. Warto wspomnieć też, że olej ten zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6, jak i różnego rodzaju witaminy z grupy B i E, które korzystnie wypływają na nasze zdrowie.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów