Stek wołowy
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 3 minut
- Czas gotowania: 6-8 minut
Do usmażenia tego steku przygotowywałam się bardzo długo. Im więcej artykułów przeczytałam i filmów obejrzałam tym większy mętlik w głowie miałam:) Jedni mówią solić, drudzy nie solić, jedni na maśle klarowanym, inni na oleju rzepakowym. Wersji jest przynajmniej tyle ilu medialnych szefów kuchni. I bądź tu mądry człowieku! Przeanalizowałam każdą mądrą(?)radę i wyciągnęłam mam nadzieję właściwe wnioski. A finał był taki jak widać poniżej. Wyszło nieźle i chociaż nie jestem wielką miłośniczką mięsa to jednak dało się zauważyć, że mięso wyszło soczyste, aromatyczne i jeśli ktoś naprawdę kocha steki to niekoniecznie musi przepłacać w Steak House, samemu też da się przygotować w domu dobry kawał mięsa.
Składniki
- stek wołowy np. z polędwicy - 2 szt.
- olej - 4 łyżki
- rozmaryn - kilka gałązek
- czosnek - 2 ząbki
- sól - do smaku
Instrukcje
Mięso o temperaturze pokojowej posmarować olejem z każdej strony, "poklepać" i odstawić na kilka minut. W tym czasie bardzo mocno rozgrzać patelnię, najlepiej żeliwną, ja użyłam grillowej. Na patelnię położyć steki i smażyć kilka minut z każdej strony. Jak wiadomo to zależy od preferowanego stopnia wysmażenia, a to już kwestia indywidualna. Żeby otrzymać tak wysmażone mięso trzymałam je 3 minuty z jednej i drugiej strony. Podczas gdy mięso jest już smażone na drugiej stronie, dodać gałązki rozmarynu, w ten sposób uwolnią swój aromat. Gdy mięso jest już usmażone odstawić je na 5 minut. W tym czasie, naśladując wybitnych szefów kuchni, "pogłaskałam" steki masłem i czosnkiem. Steki posolić po zdjęciu z patelni. Do przewracania i zdejmowania steków z patelni należy używać szczypców, widelec przekłuje mięso i spowoduje wypłynięcie soków.
Smacznego:)