Spaghetti z porem i sosem z mozzarelli
Por, to bardzo smaczne, nieco niedoceniane warzywo. Niedoceniane, ponieważ to warzywo z rodziny czosnkowatych, ma dość ostry, nie dla wszystkich przyjemny smak. Blanszowanie, duszenie, czy gotowanie pora zupełnie niweluje ostry smak i wydobywa jego łagodny i delikatny charakter. Do pora nie dodaję ziół i aromatycznych przypraw, ponieważ sam w sobie smakuje wybornie. Warzywo wspaniałe dla osób na diecie niskokalorycznej, posiada właściwości lecznicze i odtruwające.
Ja podałam podduszonego pora z razowym makaronem i sosem z mozzarelli. Sos można dowolnie rozrzedzać i zagęszczać, zmieniając proporcje mleka. Kto nie liczy kalorii, może ożywić potrawę kilkoma chrupiącymi skwarkami z dobrego, wędzonego boczku. Bardzo polecam :)
Składniki
- paczka pełnoziarnistego spaghetti
- 2 duże pory ( tylko jasna i jasnozielona część )
- 8 dkg. drobno pokrojonego i przetopionego boczku ( opcjonalnie )
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- Pory rozcinam wzdłuż, dokładnie myję i osuszam. Kroję w cienkie pół – krążki. Dwie łyżki odkładam do dekoracji.
- Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu i odcedzam.
- Na rozgrzanym oleju smażę pory, cały czas mieszając ok. 5 min. Dolewam wodę i duszę pod przykryciem do miękkości. Doprawiam do smaku.
Składniki na sos z mozzarelli
- 120 g sera mozzarella
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- sól do smaku
- szczypta suszonej bazylii lub trzy posiekane listki
Ser drobno kroję, dodaję do mleka, całość miksuję i doprawiam do smaku.
Do makaronu dodaję duszone pory i sos serowy. Każdą porcję dekoruję świeżo pokrojonym porem. Smacznego : )