Spaghetti z musem z awokado
Czy Wy także czekacie już na wiosnę? Ale nie na wiosnę astronomiczną, kalendarzową, lecz na prawdziwą - pełną zieleni, śpiewających ptaków i nowalijek. Kiedy więc znajduję czas, zamiast myśleć o niebieskich migdałach, rozmyślam o zielonej wiośnie. Widać to w mojej kuchni i w domowym ogródku (ale o tym wkrótce :) Dzisiejsza propozycja to naprawdę szybkie, zielone i lekkie danie (pod warunkiem, że makaron ugotujemy al dente). Potrzeba zaledwie 15 minut by je przygotować.
Spaghetti z musem awokado przypadnie do gustu na pewno wszystkim fanom guacamole. Mus, który zaproponowałam nie jest oryginalnym guacamole, a jedynie jego szybką interpretacją. Zabrakło w nim chociażby limonki, jeśli macie pod ręką to warto je wykorzystać zamiast cytryny. Makaron z musem skomponowałam z pokruszoną fetą i świeżą miętą, ale możecie dodać np. mięso - grillowany filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym :)
Spaghetti z musem z awokado
- 200 g makaronu spaghetti
- dojrzałe awokado
- garść świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka miodu
- szczypta ostrej papryki
- świeżo mielony zielony pieprz
- szczypta soli
- 2-3 łyżki pokruszonego sera feta/koziego sera
- łyżeczka oliwy z oliwek
- Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu "al dente", jednak o minutę krócej niż wskazuje producent.
- Awokado kroimy wzdłuż i rozdzielamy na dwie części. W jednej połówce, w której znajduje się pesta wbijamy mocno nóż i wyciągamy pestkę. Łyżeczką wyjmujemy miąższ awokado i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pół ząbka czosnku, sok z cytryny, świeżą miętę, łyżeczkę miodu. Składniki dokładnie blendujemy, a następnie przyprawiamy do smaku pieprzem, szczyptą soli, ostrą papryką i jeszcze raz miksujemy.
- Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do miski, mieszamy z musem z awokado i przekładamy na talerz. Na każdą porcję kładziemy dodatkowo łyżkę musu i posypujemy pokruszonym serem. Ozdabiamy świeżą miętą i skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy świeżo mielonym zielonym pieprzem.
Tosia