Spaghetti z mulami

Spaghetti z mulami

Zdjęcie - Spaghetti z mulami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chyba Wam jeszcze nie mówiłem o tym, jak bardzo kocham mule. Obok krewetek to moje ulubione owoce morza. Kiedy mieszkałem w Hiszpanii, to obżerałem się nimi (tak, to słowo jest jak najbardziej na miejscu) kilka razy w tygodniu. Zwykle robię je po marynarsku i wcinam z bagietką, ale czasami lubię przygotować z nich treściwe danie z makaronem. To, co w mulach uwielbiam (oprócz smaku oczywiście) to prostota i szybkość przygotowania. Tak naprawdę możemy tę potrawę zrobić ze składników, które każdy z nas ma w swoim domu. A w związku z tym, że świeże małże są teraz często dostępne w popularnych sieciówkach i to w dobrej cenie, to proponuję spaghetti z mulami jako szybki pomysł na obiad, w dodatku w bezglutenowej odsłonie ze względu na kukurydziany makaron.

Zdjęcie - Spaghetti z mulami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 500 g makaronu spaghetti (użyłem kukurydziany)
  • 1 kg świeżych muli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 pomidory (u mnie 2 czerwone i 2 żółte)
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól
* PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj resztę potrawy. Mule oczyść i sprawdź, czy są świeże (muszle po stuknięciu w blat powinny się zamknąć). Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone w kostkę pomidory i smaż jeszcze krótką chwilę. Wrzuć mule, wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z muszlami, wsyp posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podawaj.
*

Zdjęcie - Spaghetti z mulami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Spaghetti z mulami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Spaghetti z mulami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów