SPAGHETTI Z KREWETKAMI

SPAGHETTI Z KREWETKAMI
Montignacowe przepyszne spaghetti: krewetki i fasolka szparagowa cudownie się komponują z makaronem al dente i białym winem.
Taki obiad ma wiele zalet: jest zdrowy, szybko się go robi, ale przede wszystkim jak smakuje...
Zdjęcie - SPAGHETTI Z KREWETKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • 50 dkg krewetek gotowanych
  • 50 dkg fasolki szparagowej
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti - pszenica durum lub makaron z mąki pp
Zdjęcie - SPAGHETTI Z KREWETKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura Fasolkę ugotować na parze al dente. Krewetki (jeśli są zamrożone) wyrzucić na sito i przepłukać gorąca wodą. Natkę posiekać, czosnek posiekać.
Makaron ugotować al dente, przed odcedzeniem odlać do niewielkiego kubeczka trochę wody, w której gotował się makaron .
Na dużej patelni "przesmażyć" bez tłuszczu czosnek, dodać krewetki i na mocnym ogniu odparować nadmiar wody, zalać winem i dusić 5 minut. Dodać fasolkę, natkę pietruszki oraz makaron i dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste można podlać woda z gotowania makaronu.
Podawać posypane parmezanem.

Kategorie przepisów