Spaghetti z kalmarami

Spaghetti  z kalmarami

Makaron na cztery pory roku - lato! Zdjęcie - Spaghetti  z kalmarami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W naszej letniej odsłonie MMMAK-owej akcji wybrałam makaron, który raczej nie obfituje w sezonowe składniki. Jednak z latem bardzo mi się kojarzy i stąd mój wybór. Kalmary to mój synonim wakacji, choć teraz owoce morza dostępne już są u nas cały rok. Kiedyś tylko latem, wyjeżdżając na wakacje, mogłam je jeść. Czekałam na to calutki rok, by znowu się cieszyć ich smakiem:-) Moja propozycja jest mało skomplikowana, ale taki makaron właśnie lubię - prosty i niezwykle smaczny. Będąc w Toskanii Spaghetti aglio e olio wybierałam najczęściej. Zapraszam na mój letni makaron z datkiem kalmarów, ale czy letni też będzie dla Was;-)?
Zdjęcie - Spaghetti  z kalmarami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Spaghetti  z kalmarami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 małej papryczki chili lub płatki chilli
  • 50 ml oliwy extra virgin,
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz

+

  • krążki kalmarów świeżych lub mrożonych,
  • 2 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • skórka z cytryny,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie: Zamarynować kalmary z oliwą , cytryna i czosnkiem - minimum 1 h. Ugotować makaron al dente. Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażyć drobno posiekany czosnek i papryczkę. Wyjąć z marynaty krążki kalmarów, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Podsmażyć je na oliwie do zrumienienia. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, wymieszać z czosnkiem i papryczką, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu układać smażone kalmary.
Zdjęcie - Spaghetti  z kalmarami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam na letni makaron do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili!

Kategorie przepisów