Spaghetti z kalmarami
Makaron na cztery pory roku - lato!
W naszej letniej odsłonie MMMAK-owej akcji wybrałam makaron, który raczej nie obfituje w sezonowe składniki. Jednak z latem bardzo mi się kojarzy i stąd mój wybór. Kalmary to mój synonim wakacji, choć teraz owoce morza dostępne już są u nas cały rok. Kiedyś tylko latem, wyjeżdżając na wakacje, mogłam je jeść. Czekałam na to calutki rok, by znowu się cieszyć ich smakiem:-) Moja propozycja jest mało skomplikowana, ale taki makaron właśnie lubię - prosty i niezwykle smaczny. Będąc w Toskanii Spaghetti aglio e olio wybierałam najczęściej. Zapraszam na mój letni makaron z datkiem kalmarów, ale czy letni też będzie dla Was;-)?
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu spaghetti,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 małej papryczki chili lub płatki chilli
- 50 ml oliwy extra virgin,
- pęczek natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
+
- krążki kalmarów świeżych lub mrożonych,
- 2 łyżki oliwy extra virgin,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- skórka z cytryny,
- oliwa do smażenia.
Przygotowanie: Zamarynować kalmary z oliwą , cytryna i czosnkiem - minimum 1 h. Ugotować makaron al dente. Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażyć drobno posiekany czosnek i papryczkę. Wyjąć z marynaty krążki kalmarów, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Podsmażyć je na oliwie do zrumienienia. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, wymieszać z czosnkiem i papryczką, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu układać smażone kalmary.
Zapraszam na letni makaron do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili!