Spaghetti z grzybami i pieczoną dynią
Dynia do niedawna kojarzyła mi się z przetworami w occie i słodką zupą – omijałam ją z daleka. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam zupy bawarskiej z jej udziałem – wiedziałam, że się polubimy. W międzyczasie założyłam bloga i trafiłam na wariacje dyniowe u zaprzyjaźnionych blogerów – wsiąkłam już wtedy na całego. A jak trafiłam do Bei na Jej Festiwal dyni, to dzisiaj nie wyobrażam sobie już dni tej akcji beze mnie i mojej dyniowej potrawy. Jako pierwszy przepis zgłaszam to oto spaghetti z podgrzybkami i pieczoną dynią, która również stanowi doskonały zagęstnik sosu.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu spaghetti,
- pół średniej dyni Hokaido,
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- 500 g podgrzybków (może być i więcej),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masło,
- oliwa do skropienia dyni,
- świeży tymianek ( można użyć suszonego),
- sól, pieprz,
- płatki chilli,
- ser pecorino lub parmezan.
Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zostawić kilak łyżek wody do rozrzedzenia sosu. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Obgotować z solą około 20 minut. Dynię pozbawić pestek i pokroić w plastry ze skórą. Skropić oliwą, obsypać tymiankiem, solą i pieprzem. Upiec do zrumienienia w gorącym piekarniku (180 stopni C). Na rozgrzane masło (może być masło z oliwą) wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i płatki chilli. Po chwili smażenia dodać posiekany czosnek. Wrzucić obgotowane grzyby. Chwilę dusić. Dolać wina, a po odparowaniu kawałki upieczonej dyni. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu dodać makaron, wymieszać, w razie potrzeby dolać wodę z gotowania makaronu. Wyłożyć na talerz, oprószyć startym parmezanem.
Przepis zgłaszam na Festiwal dyni: