Spaghetti z czerwoną soczewicą
przepis:
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
8 pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz, chili, suszona bazylia
2 łyżki tartego parmezanu
listki bazylii do przybrania
makaron z pełnego ziarna
Soczewicę opłukać, odcedzić.
Seler pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić na kostkę.
Czosnek wycisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, czosnek i seler. Dodać soczewicę, podlać ją wodą i dusić do miękkości.
Do soczewicy dodać przecier pomidorowy, przyprawy do smaku. Na koniec dodać pokrojone pomidorki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Soczewicę wyłożyć na makaron, posypać tartym parmezanem.