Spaghetti w grzybowym sosie z miso

Spaghetti w grzybowym sosie  z miso


Zdjęcie - Spaghetti w grzybowym sosie  z miso - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDo tego dania wybrałam orkiszowe spaghetti. Danie jest maga proste i szybkie w przygotowaniu. To pyszne jesienne comfortfood.


Składniki:

100g makaronu spaghetti orkiszowego ( np. Alce Nero)

Sos:

200 g pieczarek

kilka suszonych grzybów mung

2 łyżki jasnej pasty miso

1/2 szklanki wody ( z gotowania maronu)

olej

sól

pieprz

ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku opcjonalnie świetnym dodatkiem byłby tu czarny czosnek

3 orzechy włoskie posiekane

trochę sezamu

1/4 sztuki pekińskiej kapusty


Przygotowanie:

Grzyby mung namaczamy 10 minut we wrzątku. Gotujemy kolejne 10 minut. Odcedzamy. Miękkkie grzyby mung i pieczarki kroimy w plasterki. Szatkujemy drobno nożem kapustę pekińską.W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy z 1 łyżeczką soli 9-11 minut w zależności od producenta. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni i rumienimy pieczarki, nastęnie dodajemy trochę oleju ( 2 łyżki max) i dodajemy czosnek oraz orzechy, dodajemy miso, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy grzyby mung, dodajemy kapustę i gotujemy krótko. Teraz można trochę posolić. Nastepnie dodajemy odcedzony makarn i całość mieszamy tak aby sos orulił makaron. Wykładamy na talerze.






Kategorie przepisów