Spaghetti carbonara z pieczarkami

Spaghetti carbonara z pieczarkami

Dziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne i szybkie danie, które z pewnością sprawdzi się jako łatwy obiad w pracowitym tygodniu. Pyszne i łatwe spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem, śmietanką i grzybami, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ze składników, które są zazwyczaj w każdym domu i jest gotowe dosłownie w kilkanaście minut! Polecam gorąco:)

Oparłam się na przepisie z Kuchni Lidla

Zdjęcie - Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Spaghetti carbonara z pieczarkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • posiekana bazylia do podania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  2. Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij go z patelni i przełóż na talerz.
  3. Do tej samej patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia i włóż pieczarki. Smaż aż odparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje.
  4. W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek.
  5. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje.
  6. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią.

Smacznego!

English version

Zdjęcie - Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mushroom spaghetti carbonara

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g spaghetti
  • 200 g smoked bacon, diced
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 250 ml of double cream
  • 3 egg yolks
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 1 onion, diced
  • 100 ml dry white wine
  • 2 tablespoons grated parmesan cheese
  • salt pepper
  • chopped basil to serve

Preparation:

  1. Cook the pasta according to package directions and drain.
  2. Preheat a deep pan over high heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned. Remove it from the pan.
  3. To the same pan add the onion, cook until translucent and add mushrooms. Cook until lightly browned, add the garlic and add the wine. Cook for about 5 minutes.
  4. In a bowl, mix the egg yolks, 120 ml cream and cheese. Pour the remaining cream into the pan and add the bacon.
  5. Reduce the heat and add the eggs with cream and cheese. Season with salt and pepper to taste and cook until the sauce thickens slightly.
  6. Mix in cooked pasta and mix thoroughly. Serve sprinkled with basil.

Enjoy!

Zdjęcie - Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów