Spaghetti Bolognese
Dlaczego tak jest, że to właśnie najprostsze potrawy smakują najlepiej??? Czy jest to może idealna proporcja składników i perfekcyjny ich wybór oraz połączenie? Pewnie tak.
Spaghetti Bolognese zapewne każdy z nas gotował już wiele razy i jest to danie, które zawsze wychodzi i zawsze smakuje. Jest o tyle proste, że praktycznie nie ważne, jakich dodatków użyjemy, to zawsze jesteśmy zadowoleni z efektu.
Ja, właśnie niedawno odkryłam smak, który najbardziej mi odpowiada i dla mnie jest spaghetti bolognese IDEALNE.
Dlatego też bardzo Was zapraszam do zapoznania się z przepisem, oraz do przetestowania, tego właśnie przepisu.
Porcji: 3
- 250 g makaronu spaghetti
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego/ półwytrawnego
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- garść świeżej bazylii
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 duże suszone pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- oliwa do smażenia, około 4 łyżki
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki świeżo tartego parmezanu lub sera pecorino
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej aldente.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek, przeciśnięty przez praskę. Mieszamy, i dodajemy mięso mielone. Po zarumienieniu mięsa dodajemy suszone pomidory i całość podlewamy winem. Mieszamy i gotujemy około 7 minut, aż alkohol wyparuje. Wlewamy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i ponownie wszystko mieszamy. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz i gotujemy wszystko około 1 godziny.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, albo wykładamy na talerz i zalewamy sosem. Wszystko posypujemy tartym serem.