Spaghetti Bloody Mary

Spaghetti Bloody Mary
Zdjęcie - Spaghetti Bloody Mary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




























W gotowaniu niesamowite jest to, że łącząc różne smaki i składniki wszystko może się wydarzyć. Uwielbiam bawić się komponując nowe dania lub zmieniać formę znanych już potraw. Inspirować może muzyka, kolory, ludzie, a także alkohol. Moją dzisiejszą muzą jest drink, który ma wielu przeciwników - Bloody Mary. Kiedyś podczas wyjazdu nad jezioro, postanowiłam, że zrobię sobie drinka z wódką, sokiem pomidorowym i tabasco. Mój pomysł nie spotkał się z entuzjazmem znajomych, którzy krzywili się na jego widok. Gdy przygotowałam sobie drinka, postawiłam go na ganku i weszłam na chwilę do środka. Wychodząc zobaczyłam wściekłego psa (nie mylić z drinkiem), który wbiegł przez otwartą furtkę do ogródka, prosto na ganek, wylewając mojego drinka! Sytuacja była podwójnie zabawna, ponieważ nikt nie chciał bym go piła. Myślę, że drink ten o wiele bardziej spodoba się wszystkim w formie sosu do makaronu i zamiast go wylewać, będą prosić o dokładkę :)
*Uwaga: Sos zawiera 70 ml czystej wódki, dlatego przeznaczony jest on tylko dla osób pełnoletnich!
Zdjęcie - Spaghetti Bloody Mary - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



































Spaghetti Bloody Mary/ 2-3 porcje 200-300 g makaronu spaghetii 500 ml pasatty pomidorowej 70 ml czystej wódki 2 łodygi selera naciowego cebula papryczka chilli łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany pieprz *łyżka tabasco (wersja ostra)
Makaron gotujemy al dente. W tym czasie podsmażamy cebulę aż będzie szklista. Dodajemy posiekany czosnek, chilli i seler naciowy - dusimy kilka minut. Dolewamy passatę pomidorową oraz wódkę i doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem (i tabasco). Sos gotujemy 3-4 minuty, w ostatniej minucie dodając śmietanę. Spaghetti podajemy w szklankach przybranych łodygami selera naciowego.
Tosia

Kategorie przepisów