Spaghetti alla carbonara


Prosty przepis na pyszną, włoską pastę. Spaghetti alla carbonara to makaron z pancettą (lub zwykłym wędzonym boczkiem), jajkami, serem i natką pietruszki. Często spotykanym błędem jest dodawanie śmietanki do tego dania, do prawdziwej carbonary nigdy nie dodaje się śmietanki, to rozmącone jajka tworzą sos i nadają kremową konsystencję daniu. Przepis pochodzi z książki Gino D’Acampo Włoskie dania makaronowe.

Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA SPAGHETTI ALLA CARBONARA (2 porcje)

Składniki :

200 g makaronu spaghetti

125 g wędzonego boczku

2 duże jajka

2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oliwy

sól, pieprz

Jak zrobić spaghetti alla carbonara :

Makaron ugotować według instrukcji z opakowania. Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Jajka wbić do miseczki, dodać dużą szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu oraz połowę sera i natki pietruszki. Dokładnie wymieszać widelcem. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić boczek, smażyć aż się zarumieni, odstawić z ognia. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka, dodać boczek i rozmącone jajka z serem i pietruszką. Mieszać przez 20-30 sekund, nakładać do miseczek lub na talerze. Posypać resztą sera i natki pietruszki oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Podawać od razu.

Przepisy z tych kategorii

Szpinakowa ciabatta

Szpinakowa ciabatta

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Risotto z dynią i kasztanami

Risotto z dynią i kasztanami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Pasta z fasoli z suszonymi pom…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem

Zawijasy z ciasta francuskiego…

Beti Beti
kruche babeczki

Halibut pod chrupiącą pierzynką
2

Halibut pod chrupiącą pierzynk…

Beti Beti
kruche babeczki

Łosoś duszony w śmietance z rozmarynem

Łosoś duszony w śmietance z ro…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z pimientos de Padrón

Omlet z pimientos de Padrón

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim
1

Grillowany łosoś pomarańczowy…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni