Spaghetti alla Carbonara
Carbonara bardzo często nazywana posiłkiem głodnych górników (węgiel - łac. carboneum) jest niesamowicie kaloryczną potrawą, no i co z tego... i tak ją uwielbiamy.
Nie jest to oryginalny włoski przepis na Pastę alla Carbonara - zresztą nie ma tego jednego, najbardziej włoskiego przepisu. Przepisy różnią się, tak jak różnią się przepisy na każdą potrawę - co dom to przecież inny bigos.
Najważniejszymi składnikami są: ser (najlepszy pecorino lub parmezan), żółtka (lub całe jaja), wędzone mięso wieprzowe (pancetta, boczek) oraz czarny pieprz. Główne zasady zostały zachowane, a tak naprawdę chodzi o to, żeby było dobre.
foto - Laura
SKŁADNIKI:
W tym czasie ugotować makaron.
Zestawić patelnię z ognia. Do bulgoczącego sosu wlać rozbełtane żółtka, doprawić solą i dodać makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać od razu posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Nie jest to oryginalny włoski przepis na Pastę alla Carbonara - zresztą nie ma tego jednego, najbardziej włoskiego przepisu. Przepisy różnią się, tak jak różnią się przepisy na każdą potrawę - co dom to przecież inny bigos.
Najważniejszymi składnikami są: ser (najlepszy pecorino lub parmezan), żółtka (lub całe jaja), wędzone mięso wieprzowe (pancetta, boczek) oraz czarny pieprz. Główne zasady zostały zachowane, a tak naprawdę chodzi o to, żeby było dobre.
foto - Laura
SKŁADNIKI:
- 20 dkg surowego, wędzonego boczku
- 400 ml śmietany (18%)
- 3 żółtka
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
- ser do posypania (kawałek podsuszonego ementalera)
- 25 dkg makaronu (w tym przypadku spaghetti)
W tym czasie ugotować makaron.
Zestawić patelnię z ognia. Do bulgoczącego sosu wlać rozbełtane żółtka, doprawić solą i dodać makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać od razu posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.