Spaghetti 7 smaków
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 10 minut
Makarony cieszą się nieustającą popularnością w większości domów. U mnie dzisiaj kolejna odsłona. Niby ciągle te same smaki a jednak całość trochę inna. Przepis wygrzebany z bardzo starego numeru Kuchni, prawdopodobnie autorstwa Teresy Capponi-Borawskiej.
Składniki
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa - 100 ml
- czarne oliwki - 150 g
- zielone oliwki - 150 g
- kapary - 10 szt.
- pomidory - 4 średnie sztuki
- makaron spaghetti - 500 g
- liście bazylii
- parmezan
- sól - do smaku
- świeżo mielony pieprz - do smaku
Instrukcje
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, chwile smażyć, dodac przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć.Dodać pokrojone oliwki i kapary oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Dusić 5-6 min, pod koniec doprawić solą. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać. Danie podawać z posiekaną bazylią, ew. natką pietruszki, startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:)