Sos z kurek
Kurka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Lubią ją nawet Ci, którzy za grzybami ogólnie nie przepadają. Takim daniem, które zawsze musi pojawić się u nas na stole w sezonie kurkowym jest oczywiście sos, ze śmietanką, zieloną pietruszką lub koperkiem i koniecznie białym winem. Można go podać do makaronu, ziemniaków a równie pysznyjest po prostu z kromką świeżego chleba. Ja, z dzieciństwa, odtwarzam w pamięci smak kurek w occie, ale narazie ciągle mam ich za mało, żeby móc zapakować je w słoiki no i inne przepisy czekają w kolejce do wypróbowania. Ale któregoś roku, kiedy będzie urodzaj na kurki, na pewno je zrobię. Póki co zapraszam na pyszny sos kurkowy.
Składniki:
- 50 dag kurek
- 1 duża cebula
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki białego wina
- szklanka bulionu
- sól, pieprz,
- natka pietruszki lub koperek
Kurki oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, dodać oczyszczone grzyby, chwilę dusić. Podlać bulionem i winem i dusić aż grzyby będą miękkie. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący, posypany natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Smacznego:)