Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw
Zastanawiasz się z czym podać pieczone warzywa czy frytki z piekarnika ? Idealnie sprawdzi się sos na bazie twarogu. Jest gęściejszy niż sos jogurtowy i dobrze komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw, takich jak marchew, batat czy dynia oraz inne.
Taki sos twarogowy wykorzystać możesz także do sałatek, np z brokuła czy kalafiora, a także do jaj. Sprawdzi się także jako "smarowidło" ma kanapki.
Sos twarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek i natkę pietruszki, ale możecie przygotować go również z innymi dodatkami, np z koperkiem, oliwkami, kaparami, mieloną papryką wędzoną.
PRZEPIS NA SOS TWAROGOWO-JOGURTOWY
Składniki na sos twarogowo-jogurtowy:
Wykonanie sosu twarogowo-jogurtowego:
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i oberwać listki. Łodyżki wyrzucić.
Czosnek obrać - w zależności od upodobań dodać 1 lub więcej ząbków.
Twaróg rozkruszyć widelcem, przełożyć do małego malaksera lub do naczynia blendera. Dodać jogurt, listki pietruszki i czosnek.
Całość zmiksować na gładki sos.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos twarogowo-jogurtowy podawać do pieczonych frytek, np z batatów lub innych dań.
Smacznego !
Taki sos twarogowy wykorzystać możesz także do sałatek, np z brokuła czy kalafiora, a także do jaj. Sprawdzi się także jako "smarowidło" ma kanapki.
Sos twarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek i natkę pietruszki, ale możecie przygotować go również z innymi dodatkami, np z koperkiem, oliwkami, kaparami, mieloną papryką wędzoną.
PRZEPIS NA SOS TWAROGOWO-JOGURTOWY
Składniki na sos twarogowo-jogurtowy:
- 150 g twarogu półtłustego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie sosu twarogowo-jogurtowego:
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i oberwać listki. Łodyżki wyrzucić.
Czosnek obrać - w zależności od upodobań dodać 1 lub więcej ząbków.
Twaróg rozkruszyć widelcem, przełożyć do małego malaksera lub do naczynia blendera. Dodać jogurt, listki pietruszki i czosnek.
Całość zmiksować na gładki sos.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos twarogowo-jogurtowy podawać do pieczonych frytek, np z batatów lub innych dań.
Smacznego !