Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw

Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw
Zastanawiasz się z czym podać pieczone warzywa czy frytki z piekarnika ? Idealnie sprawdzi się sos na bazie twarogu. Jest gęściejszy niż sos jogurtowy i dobrze komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw, takich jak marchew, batat czy dynia oraz inne.

Taki sos twarogowy wykorzystać możesz także do sałatek, np z brokuła czy kalafiora, a także do jaj. Sprawdzi się także jako "smarowidło" ma kanapki.

Sos twarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek i natkę pietruszki, ale możecie przygotować go również z innymi dodatkami, np z koperkiem, oliwkami, kaparami, mieloną papryką wędzoną.



Zdjęcie - Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




PRZEPIS NA SOS TWAROGOWO-JOGURTOWY





Składniki na sos twarogowo-jogurtowy:
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz


Wykonanie sosu twarogowo-jogurtowego:

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i oberwać listki. Łodyżki wyrzucić.
Czosnek obrać - w zależności od upodobań dodać 1 lub więcej ząbków.

Twaróg rozkruszyć widelcem, przełożyć do małego malaksera lub do naczynia blendera. Dodać jogurt, listki pietruszki i czosnek.
Całość zmiksować na gładki sos.



Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos twarogowo-jogurtowy podawać do pieczonych frytek, np z batatów lub innych dań.



Zdjęcie - Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smacznego !


Kategorie przepisów