Sos tatarski z olejem lnianym

Nie ma śniadania wielkanocnego bez pysznego sosu tatarskiego! Polewam go lnianym olejem Kujawskim tłoczonym na zimno, dzięki czemu jeszcze bardziej podkręcam jego smak. Wprowadzanie do diety olejów tłoczonych na zimno urozmaica ją nie tylko w niesamowite smaki, ale także w szereg substancji odżywczych.
Składniki na sos tatarski z olejem lnianym:
- 10 pieczarek konserwowych
- 1-2 ogórki kiszone
- 1/3 cebuli czerwonej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
Jak zrobić sos tatarski z olejem lnianym?
Pieczarki konserwowe, cebulę czerwoną i ogórki kiszone posiekać bardzo drobno.
Pozostałe składniki na sos dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone warzywa.
Sos przełożyć do słoiczka, na wierzchu polać lnianym olejem Kujawskim tłoczonym na zimno. Udekorować kaparami i koperkiem.
Sos tatarski z olejem lnianym podawać z gotowanymi jajkami, szynką, pieczenią lub pasztetem.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: prosty przepis